TUŽNA VIJEST

Umro je Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist

Kroz 37 dugih godina Tomašević je Hrvatskoj bio glas i lik iz Rima
Silvije Tomašević
 Danijel Soldo/Cropix

Silvije Tomašević (71), nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, dopisnik iz Italije i Vatikana od 1984, umro je danas u Rimu od posljedica teške bolesti kojoj je dugo i hrabro odolijevao, radeći do posljednje iskre snage.

Kroz 37 dugih godina Tomašević je Hrvatskoj bio glas i lik iz Rima, pouzdani izvjestitelj o burnim vremenima i preobrazbama kroz koje su prolazile Talijanska Republika s jedne, a Sveta Stolica s druge strane.

Imao je istančan nerv za prepoznavanje događaja vrijednoga medijske pozornosti, hitrinu rođenog novinara, spregnutoga sa stalnom spremnošću upoznavanja i primjene novinarskih tehnologija koje su se snažno mijenjale u više od pola stoljeća njegove novinarske karijere.

Bogata novinarska karijera

Tomašević je rođen u Zagrebu 6 studenoga 1949, u novinarskoj obitelji. Za Večernji list počeo je pisati 1970 iz Rijeke, pa iz Slavonskog Broda do 1974, kada je prešao u Vjesnik. U toj redakciji je sljedeće godine postao urednik, te se specijalizirao za međunarodne odnose i teme. Od 1984 do 1989 bio je dopisnik Vjesnika, Večernjeg ista i inih izdanja tadašnje kuće Vjesnik iz Italije i Vatikana. Od 1990 bio je dopisnik Slobodne Dalmacije iz Rima, a onda se vratio, kao dopisnik, u Večernji list, za koji je radio do posljednjeg dana i, može se reći, posljednjeg daha. Od devedesetih prošlog stoljeća stalno je, uz kraći prekid, surađivao s Hrvatskom radiotelevizijom kao reporter, a posljednjih godina i kao kompletan autor teksta i slike.

Kao novinar koji je bio živa memorija vatikanskih i talijanskih zbivanja, bio je tražen suradnik mnogih medijskih organizacija. Među onima s kojima je surađivao kraće ili dulje vrijeme bili su BBC, Deutsche Welle, RAI International, Nova TV i Hina.

Pokrenuo je, izdavao i uređivao uspješni dvojezični magazin Manjine-Minoranze koji je istraživao i promovirao talijansko-hrvatsku manjinsku i privrednu suradnju.

Autor mnogih knjiga

Svoj neumoran novinarski rad Tomašević je dopunio knjigama u kojima je mogao dublje analizirati događaje kojima je svjedočio i ljude s kojima se susretao, pa i kao redoviti putnik na papinskim avionskim putovanjima u pontifikatima sv. Ivana Pavla II, Benedikta XVI i Frane.

Još 1994 je objavio knjigu Ivan Pavao II, koja je prevedena i objavljena na još pet jezika. Bio je s Grzegorzem Gałązkom suautor fotomonografije Cardinali del terzo millennio (Kardinali trećeg tisućljeća) objavljene u Rimu 1993. Pape kroz povijest objavio je 2003. Dvije godine kasnije bio je suautor knjige Papa Ivan Pavao II. Što povezuje a što razdvaja pape Wojtyłu i Ratzingera analizirao je u monografiji Dvojica papa: Ivan Pavao II i Benedikt XVI objavljenoj 2009. Objavio je 2011 i knjigu Tito u Vatikanu. Papa Franjo je naslov još jedne monografije koju je objavio 2014.

Smrću Silvija Tomaševića hrvatsko dopisničko novinarstvo gubi svog doajena. Uredništvo Jutarnjeg lista pridružuje se u sućuti njegovoj obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 20:33