U 97. GODINI

UMRO JEDAN OD ZADNJIH ANTIFAŠISTIČKIH PRVOBORACA Otišao je Lovre Reić, legendarni Titov pukovnik koji je preživio ranjavanja na Sutjesci i Neretvi

 Vojko Bašić / CROPIX

U Splitu je jučer, u 97. godini života, umro Lovre Reić, legendarni splitski antifašistički borac, izvijestila je Slobodna Dalmacija. Drug Lovre, Titov pukovnik, hrabri je junak koji je preživio operacije "Schwarz" i "Fall Weiss", poznatije kao bitke na Neretvi i Sutjesci.

Reić je odrastao u splitskoj varoši, te je, podupirući ideju o klasnoj jednakosti, 1938. postaje članom Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

U bijegu od talijanskih okupatora 1942. godine odlazi u partizane i postaje članom Prvog srednjodalmatinskog obreda.

Bio je sudionik brojnih krvavih bitki diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a preživio je ranjavanja u bitkama na Neretvi i Sutjesci.

Nakon rata završio je Vojnu akademiju, te kasnije dosegao čin pukovnika.

Nepokolebljiv u svojim stavovima, Reić se u listopadu 2015. godine kandidirao za saborsku fotelju, i time postao najstariji kandidat. Konkurenti su mu bili general Damir Krstićević i stožerni brigadir Ante Kotromanović, kojih povezuje Knin, kojega je Reić oslobodio davne 1944. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 06:45