IZGUBIO BITKU

Umro Mato Lajpold, čovjek kojem je u dramatičnoj akciji srce dopremljeno iz Njemačke

Nakon složene operacije počeli su mu otkazivati svi vitalni organi, potom je dobio upalu pluća, a nakon toga i sepsu, shrvana je Matina udovica Mira
 Obiteljski arhiv / CROPIX

GAREŠNICA - Mato Lajpold, pacijent iz Dišnika kod Garešnice kojem je prije dva mjeseca presađeno srce u dramatičnoj akciji koju su popratili svi domaći mediji, izgubio je životnu bitku. Umro je jer mu organizam nije prihvatio novo srce koje je za njega stiglo iz Njemačke.

Prije dva mjeseca svi su mediji prenijeli vijest o transplantaciji srca Mati Lajpoldu.

No, ubrzo nakon operacije njegovoj je obitelji postalo jasno da Matin oporavak ne teče kako bi trebao, a zbog niza zdravstvenih komplikacija preminuo je 18. rujna, mjesec i pol nakon operacije.

- Suprugu su ubrzo nakon operacije počeli otkazivati bubrezi, pluća i drugi vitalni organi. Dobio je upalu pluća, a nakon toga i sepsu. Kasnije su nam liječnici kazali kako su u njegov organizam ušle bakterije, zbog čega se njegovo zdravstveno stanje zakompliciralo te je na kraju preminuo - priča nam Matina udovica Mira.

Dodaje kako je Matin tragičan kraj shrvao sve članove njegove obitelji jer im je čudesna transplantacija vratila nadu da će Mato, nakon iznenadnog, ali iznimno opasnog srčanog udara, potpuno ozdraviti.

Mato je u srpnju doživio težak infarkt i kad je iz garešničke bolnice dopremljen u Bjelovar radilo mu je samo deset posto srca. Na putu do Zagreba elektrošokovima su ga održavali na životu, a na KBC-u Rebro njegov je krvotok priključen na mehaničku pumpu kakvu pacijenti mogu imati najviše 60 dana.

Odmah je stavljen na hitnu listu Eurotransplanta pomoću koje mu je gotovo u 5 do 12 pronađeno prikladno srce u Njemačkoj od sredovječne žene. Srce je hitno dopremljeno Vladinim zrakopolovom iz bolnice u Duesseldorfu, a kardiokirurzi s Rebra uspješno su ga presadili u Matino tijelo. Operacija je trajala šest i pol sati i protekla je bez problema. No oporavak, na žalost, nije uspio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 01:35