POZNATI HOMEROLOG

UMRO MEKSIKANAC KOJI JE TVRDIO DA SE TROJA NALAZILA U DOLINI NERETVE Ispunjena mu je posljednja želja da mu pepeo prospu po Gabeli

Njegovu tezu potvrđuje kretanje zvijezde Sirius koju spominje Homer u djelima Ilijada i Odiseja, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine
 CROPIX

Obitelj pokojnog meksikanskog hotelijera i homerologa Salinasa Pricea, koji je tvrdio da se Trojanski rat zbio u dolini Neretve, razasula je pepeo iz urne s njegovim posmrtnim ostacima po naselju Gabeli južno od Čapljine koje je on označio glavnim trojanskim gradom Ilijem te najavila nastavak istraživanja, objavili su u četvrtak mediji u Mostaru.

Sin Roberto Salinas Leon je po ostacima staroga grada u Gabeli prosuo pepeo iz urne s očevim posmrtnim ostacima a tom činu nazočili su samo članovi obitelji i njihovi najbliži prijatelji iz Hercegovine.

Na taj je način ispunio očevu želju da dio njegovih posmrtnih ostataka počiva u njegovoj Troji, odnosno Gabeli.

"Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage doći u kraj koji je on toliko volio", rekao je Roberto Salinas Leon.

On je najavio da će nastaviti raditi na očevu djelu tvrdeći da teoriju njegova oca kako je mitska Troja u dolini Neretve potvrđuje kretanje zvijezde Sirius koju spominje Homer u djelima Ilijada i Odiseja, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, spominjana u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne obitava u Maloj Aziji.

Salinasova kćerka Meri Li Salinas najavila je izdavanje slikovnice za djecu koju je o temi Ilijade i Odiseje prije smrti napisao njezin otac.

Glavna hipoteza Priceovih studija o Homeru jest da zemljopisne informacije o Ilijadi i Odiseji jasno ukazuju na to da se Trojanski rat zbio u dolini Neretve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2023 23:29