StoryEditor
ODLAZAK DAMIRA MIHANOVIĆA

'UMRO MI JE NA RUKAMA' Giovanni Kovačić do posljednjeg trenutka bio je uz Ćubija, otkrio nam je koje su bile posljednje riječi splitskog glazbenika

 
 CROPIX

Na plućnom odjelu KBC-a Split u srijedu, 1. siječnja nove nam godine, u 14.15 sati umro je omiljeni hrvatski glazbenik zabavljač, kantautor, glumac, showman Damir Mihanović-Ćubi.

Bolest, galopirajući rak pluća bio je jači od svog njegovog optimizma, snage, volje, brži od kemoterapije za koju se na ovom bolničkom odjelu upravo spremao. U posljednjim trenucima uz njega je bio njegov veliki prijatelj i potpora u teškim danima Giovanni Kovačević, koji nam je potvrdio ovu tužnu vijest. Netom prije smrti, koji sat prije zadnjeg udaha, ispričao nam je Giovanni, da je imao je dojam kako se Ćubiju naglo vratila snaga. Počeo je opet pričati, pitao je gdje mu je žena, sinovi, mama.

Split, 220212.
Pogreb novinara Slobodne Dalmacije Milorada Bibica Mosora na splitskom groblju Lovrinac gdje ga je na posljednje pocivaliste ispratilo vise tisuca gradjana.
Na fotografiji: glumac Damir Mihanovic Cubi.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX
 

- A onda mi je šapćući rekao, kao da je znao da je kraj, da mu čuvam njegove, da ih pazim, da mu budem kraj sinova, da bdijem nad njima. Rekao mi je da mu kažem sinu Marinu, starijem, da čuva mamu, baku i brata. Meni je kazao da budem tu kada im bude trebao neko blizak. Rekao mi je, budi uz njih. Čuvaj mi ih. Pitao me da mu dam ruku. Uhvatio sam ga za ruku. Zagrlio sam ga. Rekao mi je - spava mi se. Spustio je glavu. I umro. Moj mi je prijatelj umro na rukama. Teško mi je - rekao je Giovanni.

Cijelu novogodišnju noć dok su Splitom petarde u duhu slavlja brumavale sa svih strana, uz Ćubija na bolničkom odjelu su bili Giovanni i prijatelj im Jakša Navigator. Pazili su na njega, osluškivali mu disanje. Ćubi se stalno budio, spavao, budio, spavao. Posljednja četiri dana, kaže Giovanni, nije mu bilo dobro. Davali su mu jake lijekove koji su mu ubijali tešku bol. Bio je slab toliko da nije mogao startati s kemoterapijom. Liječnici su smatrali kako bi ona dodatno narušila stanje njegovog ionako oslabjelog tijela. A svi oko Ćubija, obitelj, brojni prijatelji, njegovi najbliži svu su nadu samo u nju polagali. No bolest je bila jaka, snažna toliko da je i liječnike iznenadila, kaže nam Giovanni.

Split, 201213.
Radijska emisija
Duje Klaric / CROPIX
 

- Sve se dogodilo strašno brzo. Išli smo na snimanje na Novu TV 30.studenog lanjske godine, evo prije mjesec i pol dana. Pozlilo mu je i završili smo tu noć u KB Sestara milosrdnica. Tu se otkrila zloćudna bolest. U Splitu se trebala nastaviti terapija. Zadnjih dana nije mogao pričati, imao je jaku kompresiju u plućima, gušilo ga je. Bio je jako slab. Teško je prihvatiti kada ti ode dragi čovjek, netko tvoj. I još kada ti umre na rukama – veli Giovanni.

Nije dugo trebalo da se ova vijest proširi Splitom, Hrvatskom. Telefoni, mobiteli nisu prestali zvoniti. Ćubi je bio dobri duh hrvatske estrade, veliki humanitarac, čovjek inteligentnih šala, brze reakcije, uvijek spreman na lucidan, oštrouman komentar. Bio je zabavljač, showman, prijatelj. Bio je i član nogometnog Split Stars tima, estradne sportske ekipe. Upravo se ona, čuli smo u tajnosti prije nekoliko dana, trebala sastati početkom siječnja. I na humanitarno–nogometnom događanju odigrati utakmicu s koje su sredstva trebala biti predana Ćubiju, kao pripomoć prijatelja mu u ovim teškim trenucima.

Zagreb, 200410.
HTV, studio 10.
Reportaza sa snimanja showa Miroslava Skore, prve polufinalne emisije
Ronald Gorsic / CROPIX
 

Ali igra života je varljiva, i umjesto humanitarnog događanja dogodit će se upravo ono što se najmanje očekivalo, posljednji pozdrav dragom čovjeku. Kako neslužbeno saznajemo brojni njegovi prijatelji odmah su se spontano počeli javljati jedni drugima, HGU-u.

- Vidjet ćemo sve ovih dana, još se ne zna kada će biti sahrana, što ćemo napraviti. Vijest je došla naglo, dotukla nas je. Nismo je očekivali, nitko nije očekivao takav kraj. Bili smo svi u dubokoj vjeri kako će sve ovo proći s još jednom velikom Ćubijevom doskočicom, sa smijehom. U još jednoj njegovoj glumačkoj epizodi. Sto posto smo vjerovali kako će kemoterapija donijeti rezultate. Nestao je u mjesec i pol dana od početka bolesti – ne krije tugu Giovanni.

Split, 300813.
Damir Mihanovic Cubi popularni splitski sansonijer, kantautor i interpretator glazbe pored murala Frani Matosicu.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
 

Nakon što se vijest o bolesti proširila Hrvatskom, a s njom i informacija o humanitarnoj akciji kojom su se prikupljala sredstva za pomoć njemu i njegovoj obitelji, posljednji razgovor za Slobodnu Dalmaciju s njim je napravila novinarka Mirela Goreta. Ćubi je kao i uvijek bio skroman, konkretan, jasan. Bio je pomalo zatečen akcijom koju je na Facebooku inicirala Kristina Đanić, supruga pjevača Giulianna. Ćubi je u razgovoru novinarki Goreti rekao kako ne želi ispasti nezahvalan, no i da bi više volio da su to učinili u tišini.

Split, 070912.
Damir Mihanovic Cubi po lokacijama u Splitu gdje je nekada zivio i druzio se sa drustvom.
Na slici: Cubi ispred zgrade u kojoj se nalazio njegov vrtic u Vukovarskoj ulici.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babic / CROPIX
 

- Znam dijagnozu, ali to ima svoj redoslijed... Ja ću sad doći doma. Napravio sam sve preglede ovdje... Otići ću dan, dva kod Vedrana Mlikote, onda ćemo Mliki i ja doći dolje, u Split. Idem na Badnjak i Božić, normalno. Onda ćemo vidjeti... Samo jedan čovjek može pročitati sve te nalaze, vidjet ćemo što će reći konzilij. Što i kako dalje – rekao je Ćubi tada novinarki Mireli Goreti, pomalo u nelagodi zbog priče koja je dospjela u javnost, zbog strke koja se digla.

Nažalost taj samo jedan čovjek koji je mogao pročitati nalaz nije to napravio. Nije uspio jer je bolest bila jača. Damir Mihanović Ćubi nas je napustio na prvi dan nove nam godine. Pamtit će ga se kao čovjeka koji je znao šalom nasmijati ljude, a to nije baš lagan posao. I kao čovjeka kojeg su ljudi voljeli.

Zadar, 271212.
Veceras je u HNK Zadar gostovao Damir Mihanovic Cubi sa svojom monokomedijom
Luka Gerlanc / CROPIX
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:13