U DOBI OD 82 GODINE

Umro Mladen Kušec, omiljeni pisac, novinar i urednik na Hrvatskom radiju

Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade
Mladen Kušec
 Matea Petrovic/Cropix

Preminuo je Mladen Kušec, hrvatski pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar, piše HRT.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 24. veljače 1938. godine. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo raditi 1963.

Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a 1989–94, nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Autor je i tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Tijekom karijere dobio je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979 (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993 (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:42