PRERANI ODLAZAK

Umro mladi dalmatinski liječnik, mnogi se dirljivim porukama opraštaju od njega: ‘Iza Kreše ostaje praznina‘

Krešimir Crnogaća preminuo je od karcinoma gušterače u samo nekoliko mjeseci od dijagnoze

Krešimir Crnogaća

 SPtv/screenshot/

U dobi od 39 godina nakon kratke i teške bolesti preminuo je dr. Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb, javlja Danica.hr.

Sahranjen je u rodnom Šibeniku u petak, a dirljivim riječima od njega se oprostio njegov kolega, jedan od najpoznatijih hrvatskih ortopeda prof. dr. sc. Mislav Jelić.

“Krešo je počeo svoj ortopedski put na intervjuu za specijalizaciju 2010. godine. Svi smo zapamtili njegov ulazak u sobu za intervjue, tipičan Krešin ulazak. Prvo glava, onda brzi pogled lijevo pa desno pa zvonki i nasmiješeni Dobar dan sa šibenskim naglaskom.

Sjeo je i nakon nekoliko minuta očekivane nelagode, počeo je biti on, kojeg pamtimo do dan danas. Iz njega je počela prštati energija, cijela soba se napunila nekim pozitivnim nabojem, i ta snažna energija kojom je zračio je bila njegova glavna osobina sve do kraja.

U svim komunikacijama koje smo imali od kad je dobio dijagnozu, uvijek pozitivan, uvijek vedar, svaka poruka završavala s vidimo se, uvijek pun želje za oporavkom. Snažan duh, snažan pozitivan stav, snažna energija. Jednostavno Krešo!

Krešo je prije svega bio prekrasna duša, osoba koja je bila koheziona sila na Klinici. Njegovi prankovi su nas nasmijavali stalno. Sjećamo se dopisa iz Uprave kojim se obavještavaju djelatnici Klinike da se zbog preopterećenosti gradskih službi moramo rasporediti za čišćenje snijega oko Klinike.

Također, zbog čestih ozljeda hrvatskih skijaša u Austriji, HZZO nudi ortopedima besplatno skijanje ako će svaki dan nakon skijanja na određenom skijalištu imati sat vremena ambulantu. Bilo je dosta kolega koji su se išli zabilježiti…

Osim te ljudske topline koja ga je krasila, Krešo je bio iznimno kvalitetan ortoped i jako spretan operater. Imao je savršenu radnu etiku. Nikad nije rekao ne. Nebrojeno je puta znao imati punu salu nakon dežurstva. Svi smo redovito slušali njegov šibenski „buden ja“.

Vjerojatno je bio jedan od dva ili tri najbolja ortopeda u svojoj generaciji u cijeloj RH. Od kad je položio specijalistički ispit, vjerojatno je najbrže od svih koje poznajem napredovao u struci i njegove sposobnosti u sali su rasle svaki dan. Bio je briljantan operater.

Sve teške slučajeve koje smo imali na Klinici, a koji bi zahtijevali višesatnu i složenu operaciju, uvijek bi svi govorili: daj Kreši, bu to Krešo. Iza Kreše ostaje praznina. Prije svega ljudska, a jednako i stručna.

Ne trebamo biti religiozni da razumijemo da je život energija i da je energija neuništiva, samo se prelijeva iz jednog oblika u drugi. Krešina energija je enormna, ona se obilato prelila u negdje drugdje ili u nešto drugo, u nekoj dimenziji sigurno je.

Gdje god je, siguran sam da ih je već sve osvojio na isti način kako je osvojio sve nas ovdje. Siguran sam također da tamo već traže lopate za čišćenje snijega. A i siguran sam da su svi već čuli njegov „buden ja“.

Također sam siguran da već smišlja prankove za sve nas koji ćemo jednom doći. Krešo, do tada drži se, vidimo se”, napisao je dr. Mislav Jelić.

‘Bila je čast i privilegija poznavat te‘

Od doktora Crnogaća oprostio se i bivši bivši hrvatski košarkaš, Mladen Cetinja.

- Na šibenskom groblju Kvanj smo na vječni počinak ispratili dr. Krešimira Crnogaću, ortopeda Klinike za ortopediju, KBC-a Zagreb koji je preminuo u 40. godini života. Njegov prerani odlazak sve nas je iznenadio i ostavio u šoku i žalosti. Veliki broj ljudi, po mojoj procjeni oko 1500, na šibenskom groblju došlo je ispratiti na vječni počinak velikog čovjeka čije je ime duboko utkano u zdravstveni sustav, ali i sve ostale pore života koje su krasile Krešu. Vrlo emotivnim govorom dr. Ozren Kubat oprostio se od svog prijatelja i uz suze pročitao tekst kojim je dao do znanja kakvo je bilo njihovo prijateljstvo i kakav je jedinstven čovjek Krešo bio. Čast mi je i privilegija bila poznavati Krešu. Sreli smo se nebrojeno puta u neformalnim razgovorima o sportu i ostalim temama, ali i u televizijskim emisijama.. Tako smo se sreli na jednom taekwondo natjecanju na kojem je bio službeni liječnik i tada sam ga pitao može li mi dati izjavu za emisiju i približiti i objasniti gledateljima ozljede koje se događaju u ovom sportu i kako se preveniraju. Naravno, Krešo je pristao i sa zadovoljstvom stručno i jednostavno objasnio sve o prevenciji i sportskim ozljedama u taekwondou . Planirali smo napraviti još mnogo više edukativnih emisija o sportu, ali nažalost to nismo dočekali zbog njegovog preranog odlaska. Izrezao sam dio iz emisije Školska liga u kojoj je Krešo bio moj gost i neka to bude spomen na njega i njegov dragi lik. Dragi Krešo počivaj u miru, hvala ti na tvojoj dobroti i svemu što si nam dao, napisao je Cetinja.

Krešimir Crnogaća preminuo je od karcinoma gušterače u samo nekoliko mjeseci od dijagnoze. Sin je poznatog šibenskog doktora veterinarstva Davora Crnogaće, a od mladog liječnika koji je uvijek imao razumijevanja za pacijente i svima svesrdno nastojao pomoći na društvenim se mrežama dirljivim riječima oprostila i njegova zaručnica anesteziologinja Sanja Ćosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:37