TUŽNA VIJEST

Umro prim. Zvonimir Puretić, ugledni pedijatar i nefrolog te suosnivač Hrvatske liječničke komore

Bio je i nacionalni koordinator Registra Europskog društva za nefrologiju, dijalizu te transplantaciju za Hrvatsku
Zvonimir Puretić
 Linkedin

Ugledni hrvatski pedijatar i nefrolog prim. Zvonimir Puretić umro je u ponedjeljak u Zagrebu u 76. godini, a tijekom svoga radnog vijeka bio je, uz ostalo, i nacionalni koordinator Registra Europskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju za Hrvatsku.

Dr. Puretić rodio se u Zagrebu 1946., gdje je završio Medicinski fakultet te 1977. godine specijalizaciju iz pedijatrije, a nakon toga posvetio se radu u užoj specijalizaciji iz pedijatrijske nefrologije.

Osnovao je dječju hemodijalizu, peritonejsku dijalizu i plazmaferezu u Hrvatskoj. Prim. Puretić bio je dugogodišnji pročelnik Odjela za dijalizu i plazmaferezu djece Centra za dijalizu Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te pročelnik Centra za dijalizu Klinike za urologiju KBC-a Zagreb od 1992. do 2002. godine.

Tijekom svog radnog vijeka bio je nacionalni koordinator Registra Europskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju za Hrvatsku, dopredsjednik Hrvatskog društva za dječju nefrologiju i dopredsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Aktivni je suosnivač Hrvatske liječničke komore 1995. godine. Uz stručnu aktivnost, bio je i predavač na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te mentor brojnim mlađim kolegama.

Dr. Puretić bio je i suradnik u znanstvenim projektima Ministarstva znanosti i tehnologije RH i u međunarodnim projektima iz hemodijalize i transplantacije bubrega te autor brojnih znanstvenih i stručnih radova i nastavnih materijala iz područja pedijatrijske nefrologije i transplantacije bubrega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:48