U 71. GODINI

Umro viceadmiral Zdravko Kardum, nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice

Bio je odlikovan Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti

Zdravko Kardum 

 Duje Klaric/CROPIX

U Splitu je nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, viceadmiral Zdravko Kardum, objavio je Zadarski portal. Rođen je 25. veljače 1953. u Nuniću, a u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, prije stupanja u HV, radio je kao specijalist za protubrodske rakete, zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka, zamjenik zapovjednika na brodovima klase Rade Končar, zapovjednik PZO sustava (SA-N-4) i zapovjednik raketno-topničkog brodskog odjeljka.

Najduže, 7,5 godina, bio je zamjenik zapovjednika na fregatama Koni klase. Kasnije je radio i kao zapovjednik na fregatama Koni, nakon čega je napustio JRM i dragovoljno se priključio Hrvatskoj vojsci.

image

Zdravko Kardum

Vladimir Dugandzic/CROPIX

Dužnost zapovjednika HRM obnašao je od 31. prosinca 2002. do 19. ožujka 2007. Umjesto da ode u mirovinu, od 12. ožujka 2008. do 3. kolovoza 2011. bio je zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske.

Viceadmiral Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM. Bio je zagovaratelj izgradnje i nabavke modularnih ratnih brodova, koji se brzo i lako mogu adaptirati za različite borbene zadatke.

Također je odlikovan Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata (1990.-1992.) i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 08:33