GLAVNI DRŽAVNI INSPEKTOR

UNATOČ GAFU S RESTORANIMA, MIKULIĆ OSTAJE NA FUNKCIJI Opet je izbila priča o zapošljavanju njegove supruge: Kako je dobila posao u HŽ-ovoj firmi

 
 Darko Tomas / CROPIX

Andriju Mikulića gaf s restoranima očito neće stajati funkcije glavnog državnog inspektora. Naime, sugovornici bliski Vladi kažu kako je to za njih zatvorena priča.

- Potez Inspektorata bio je nesrazmjeran prekršaju, ali to je sada sanirano. Inspektor na terenu nije donio dobru odluku, no brzo se reagiralo i sve je riješeno u 24 sata. Mikulić je odmah rekao da će se i osobno uključiti - kazao je naš sugovornik. Dodaje kako je Inspektorat dobro reagirao u nizu slučajeva pogotovo u situaciji kad su se unatoč zabrani podizale cijene pojedinih artikala te da je sada važno izgraditi povjerenje između poduzetnika i Inspektorata.

I neki iz HDZ-a govore kako sumnjaju da bi u ovoj situaciji premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ulazio u sukobe s Mikulićem koji je i na čelu zagrebačkog HDZ-a. Mandat na toj poziciji, inače, istječe mu polovicom svibnja, ali kako su unutarstranački izbori zbog pandemije koronavirusa odgođeni, vjerojatno će još neko vrijeme biti na tom mjestu.

Prije krize spominjalo se i kako bi se Mikulić ponovno mogao kandidirati za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, iako vrhu stranke to nikako ne odgovara. Štoviše, zagrebačka organizacija jedan je od većih Plenkovićevih problema još otkako je preuzeo HDZ, s obzirom da je tamo veliki utjecaj imao Milijan Brkić.

U jeku afere sa zatvarenjem restorana, u javnosti je ponovo aktualizirana tema zapošljavanja njegove supruge, Renate Mikulić u tvrtki Pružne građevine, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture.

Ona je u toj tvrtki zaposlena na mjesto direktorice Upravnog područja Zajedničke službe, a nakon njezina imenovanja radnici tvrtke su u medijima javno prosvjedovali protiv toga tvrdeći kako je zaposlena bez natječaja te bilo kakvog radnog iskustva za tu odgovornu poziciju. Uz to su Andriju Mikulića direktno optuživali da je osobno, kod tadašnjeg direktora ove tvrtke Marija Muse urgirao za njezino zaposlenje.

Predsjednik Uprave ove tvrtke danas je Pero Semren, kojeg mnogi smatraju bliskim Mikulićevim suradnikom u zagrebačkom HDZ-u.

Zagreb, 210319.
Cirilometodska ulica,Gradska skupstina.
Pocetak sjednice Gradske skupstine.
Na fotografiji: Andrija Mikulic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Sam Mikulić jučer nam je u pisanoj izjavi oštro demantirao takve optužbe. „U ovom razdoblju u kojem je fokus rad i poslovanje institucije koju vodim, razumijem Vaše zanimanje za sve direktno ili indirektno povezano uz mene kao javnu osobu. Ono što Vam želim naglasiti je da izričito negiram bilo kakvu insinuaciju povezanosti ili ti „urgenciju“ vezano uz temu o kojoj pišete“, stoji u njegovu odgovoru.

Pozicija direktorice UP Zajedničke službe u Pružnim građevinama iznimno je važna i odgovorna pozicija. Ona je s te pozicije odgovorna za funkcioniranje ekonomsko financijskih poslova, pravnih, općih i kadrovskih poslova te nabavu i prodaju. Radnici su u svom obraćanju medijima tvrdili kako gospođa Mikulić apsolutno nema nikakve kvalifikacije za taj posao.

U Pružnim građevinama na naš upit odgovorili su nam kako je Renata Mikulić u tvrki „zaposlena temeljem Ugovora o radu na neodređeno vrijeme dana 21. studenog 2016. godine na radnom mjestu direktorice UP Zajedničke službe.“

Na to je mjesto zaposlena bez javnog natječaja jer, kako tvrde u kompaniji „pravilnikom o radu i Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u društvu Pružne građevine nije propisana obveza provođenja javnog natječaja prilikom zapošljavanja. Obveza provođenja javnih natječaja prilikom zapošljavanja nije predviđena ni Kolektivnim ugovorom, a niti Zakonom“.

Također navode kako „društvo samostalno odlučuje o zapošljavanju radnika sukladno potrebama, a u konkretnom slučaju postojala je potreba za popunjavanjem radnog mjesta direktora s obzirom na povećan opseg poslova. Za tu poziciju, navode u svom odgovoru, uvjeti zapošljavanja „propisani su Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i isti predviđaju visoku stručnu spremu i 10 godina radnog iskustva.

A u Pružnim građevinama navode kako je gospođa Mikulić „u potpunosti ispunjavala sve potrebne uvjete te da je u trenutku zapošljavanja uz stručnu spremu VSS-stručni specijalist odnosa s javnošću-marketinga i komunikacija imala i 18 godina radnog iskustva“.

Svoj diplomski rad gospođa Mikulić obranila je samo četiri mjeseca prije nego je došla na mjesto direktorice u Pružne građevine. Studij komunikologije i odnosa s javnošću pohađala je na privatnom visokom učilištu Edward Bernays University College u Zagrebu.

Na njihovoj internet stranici i danas se može pronaći informacija od 29. srpnja 2016. godine da je „ovaj tjedan pod mentorstvom mr. sc. Zdeslava Milasa, diplomski rad na temu „Uloga korporativne komunikacije u komuniciranju promjena - primjer privatizacije Croatia osiguranja d.d.“ obranila Renata Mikulić, koja se u svome radu osvrnula na ključnu ulogu komunikacije kada je riječ o komuniciranju promjene u sklopu organizacije, a pritom je naglasak bio stavljen na studiju slučaja Croatia osiguranja“.

Uzlet Andrije Mikulića u HDZ-u počeo je 2012., kada je uz podršku Milijana Brkića preuzeo gradsku organizaciju. No, nedavni izbori za vodstvo stranke pokazali su da Brkićev utjecaj kopni, a time očito i utjecaj Andrije Mikulića. U proteklih osam godina njih dvojica su premrežili cijeli zagrebački HDZ svojim ljudima, postavljajući ih na ključne pozicije.

Vjerojatno je to jedan od razloga zbog kojih je Plenković oklijevao raščistiti situaciju u tom ogranku. No, sada kad je njegov tim uvjerljivo pobijedio u borbi za vrh stranke, mnogi u HDZ-u procjenjuju da bi moglo doći i do promjena u zagrebačkoj organizaciji, pogotovo što ni odnosi Mikulića i Brkića nisu više kao nekada. Oni koji bolje poznaju Mikulića kažu kako je vrlo snalažljiv, te da je vrlo utjecajan kad je riječ o kadroviranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:29