U LEGRADU

Unatoč kazni, nelegalni dom i dalje radi: Njegov voditelj htio novinarki naplatiti izjavu!

Sabo je novčano kažnjen s 10 tisuća kuna, što je pet puta manje od najveće kazne koja mu je mogla biti izrečena
'Dom' u Legradu, vlasnik Ladislav Sabo (u sredini)
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim Ladislava Sabu, vlasnika nelegalnog doma za starije i nemoćne u Legradu koji je u javnost dospio početkom listopada ove godine zbog zaraze njegovih korisnika koronavirusom. Sabo je novčano kažnjen s 10 tisuća kuna, što je pet puta manje od najveće kazne koja mu je mogla biti izrečena.

HTV doznaje da je kaznu kao i troškove prekršajnog postupka platio 6. studenoga, ali ga to, čini se, nije spriječilo da i dalje nastavi s nelegalnim radom.

Naime, načelnik općine Legrad Ivan Sabolić HTV-u je potvrdio da su nedavno intervenirali zbog smrtnog slučaja korisnika doma koji je zbrinut putem mjerodavne službe u općini te su, kaže, i sami povezali da dom očito i dalje radi, bez obzira na pompu koja se stvorila nakon prodora koronavirusa i otkrića da je dom, unatoč zabrani koja je na snazi od 2013. godine, nastavio nelegalno raditi.

HTV je telefonski razgovarao sa Sabom. Smrtni slučaj nije komentirao, a na pitanje smješta li i dalje ljude u svom domu - najprije je odšutio, a zatim pitao tko je to rekao. Na odgovor da su tako rekli ljudi u općini, kazao je da nema više smještaj za starije. Kada ga je novinarka HTV- zamolila za izjavu pred kamerom, rekao je da mu se to mora platiti. Plaćanje je odbijeno, a s tim je završio i razgovor.

Susjedi koji zbog slučaja s domom i svega što se događalo u listopadu nisu htjeli pred kameru. Potvrdili su da dom i dalje radi, da ima 20-ak korisnika i da je dolazilo i vozilo Hitne pomoći.

Ministarstvo nema novih saznanjao domu

U Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije potvrdili su da su intervenirali 6. listopada. Detalje, zbog zaštite privatnosti, nisu otkrili. U Ministarstvu rada, čija je inspekcija bila u nadzoru 2. listopada ove godine, nemaju novih saznanja o domu u Legradu.

Načelnica Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi Suzana Diklić kazala je da je "inspekcija tada napravila sve što je u njezinoj nadležnosti. Donijela je rješenje kojim se Sabi zabranjuje pružanje socijalne skrbi smještaja, podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu te obavijestila mjerodavne centre socijalne skrbi da korisnicima pronađu adekvatan smještaj".

Dodala je da je samo dvoje od 36 korisnika preseljeno u udomiteljske obitelji. Za ostale su njihove vlastite obitelji rekle da će se same pobrinuti, pa nije nerealno zaključiti da je većina vjerojatno odlučila vratiti ih opet u legradski dom.

- Obitelji isto moraju osvijestiti da ne bi smjeli smještati svoje stare u objekte za koje pružatelj nema dozvolu - kazala je Diklić i dodala kako je protiv Sabe podnesena i kaznena prijava zbog širenja zarazne bolesti jer epidemiolozima u listopadu nije dopustio da uđu u objekt.

Inače, protiv Sabe su se u posljednjih 7 godina vodila još dva postupka na Općinskom sudu u Koprivnici, piše HRT. Jedan je, kažu nam, 2016. dostavljen Visokom prekršajnom sudu RH na daljnje postupanje, a u drugom, koji se vodio 2013. - kad je izgubio dozvolu za rad doma - također je proglašen krivim. On kao odgovorna osoba novčano je kažnjen s tisuću kuna, a kao pravna - s još dvije tisuće kuna koje je također odmah platio.

Legradski slučaj pokazuje koliko će biti teško uvesti reda u taj dio sustava socijalne skrbi za koji resorno Ministarstvo najavljuje zakonske izmjene i strože kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59