VELIKA SUŠA

Unatoč kišama, u Istri i dalje na snazi redukcije vode. Nitko ne zna do kada će trajati

Da nema pomaka na izviru Rakonek kojim se uz Butonigu opskrbljuje pulski Vodovod, tvrdi nam njegov direktor Edo Krajcar

Jezero Butoniga

 Srecko Niketic/Cropix

Počele su padati prve jače kiše nakon jako dugog sušnog razdoblja u Istri, pa se mnogi pitaju zašto je redukcija vode u Istri još uvijek na snazi. Doduše, ona je ove subote ublažena. Naime, istarski župan Boris Miletić ovog je vikenda omogućio rad autopraonica, odnosno pranje osobnih automobila, plovila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza, zalijevanje sportskih terena i upotrebu tuševa na plažama. No, još uvijek ostaje na snazi zabrana korištenja pitke vode iz javnog vodoopskrbnog sustava za zalijevanje javnih i privatnih zelenih površina te pranje javnih površina, ulica i trgova, osim površina tržnica i ribarnica.

A redukcija još traje jer se razina akumulacije Butoniga nije podigla te dosadašnji pljuskovi nisu značajnije utjecali na poboljšanje hidroloških prilika u Istri. Kaže nam to direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić. I do kada će redukcija trajati, ni sam ne zna.

- Ta je kiša pala neravnomjerno i zato nije značajnije utjecala na poboljšanje hidroloških prilika u Istri. Osjetili smo da je bilo padalina na svim izvorima, ali u akumulaciji Butoniga nije došlo do značajnijih promjena. Razina se podignula za dva centimetra. Dobili smo dosta s ovim kišama jer se izvor Sveti Ivan čak i prelijeva, izvor Bulaš se dignuo i na taj smo način uštedjeli u akumulaciji. Ali to zasad nije dovoljno. Iz tog razloga nismo u mogućnosti ukinuti sve mjere. Pratit ćemo dalje stanje i kako će se situacija odvijati. Imat ćemo koordinaciju sa županom idući ponedjeljak pa ćemo vidjeti kakvo je stanje. Dugoročne prognoze kažu da će biti nešto izoliranih padalina, ali pitanje je hoće li nam to biti dovoljno. Nadamo se da su prognostičari fulali, ističe Nežić.

Da nema pomaka na izviru Rakonek kojim se uz Butonigu opskrbljuje pulski Vodovod, tvrdi nam njegov direktor Edo Krajcar.

- Mi dobivamo 40 posto vode iz Rakoneka i 50 posto s Butonige. A tu se situacija nije promijenila. Stoga moramo biti oprezni. Potrošnja je pala u odnosu na prije dvadesetak dana za 16 posto, ali i dalje je velika. Izvori se nisu toliko napunili, a i podzemlju treba nešto duže da se napuni vodom. Vidimo da su se pulski bunari nešto napunili, ali dok Butoniga i izvori ne ojačaju, mjere će biti na snazi, ističe Krajcar.

Na Labinštini su izvori stabilni, ali to još nije dovoljno da se redukcija ukine, potvrđuje nam i direktor labinskog vodovoda Alen Golja.

- Imamo dovoljne količine vode. Jedino nam je bio problem na području Kožljaka i Plomina. Tamo izvori nisu izdašni kao prošlih godina. Ove godine nas je spasio izvor Sveti Anton koji je prvi put stavljen u funkciju. Pribojavali smo se i još se bojimo do kada će biti vode jer ne znamo koliko je na tom izviru količina. Kišice su počele padati, ali to još nije dovoljno. Nadamo se da će jesen donijeti više oborina, a do tada moramo biti oprezni. Puno nam je pomoglo i što se potrošnja na Labinštini za vrijeme prvih mjera smanjila za čak 30 posto, što je najviši prosjek u Istri. To je olakšalo da sustav ne bude preopterećen u vršnim mjesecima, zaključio je Golja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:31