KLENOVICA

Unatoč tome što je omiljena plaža zbog zagađenja zatvorena, kupači se na njoj svejedno kupaju

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković rekao je kako su poduzeli prve korake i da su utvrdili kako je onečišćenje nastalo
Jadranska obala između Klenovice i Senja, arhivska fotografija
 Hans-joachim Arndt/Panthermedia/Profimedia

Nakon što se na plaži u Klenovici kod Novog Vinodolskog razbolio veći broj kupača, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije proveo je ispitivanje mora prema kojem je utvrđena koncentracija bakterije Escherichia coli.

HRT doznaje da je na plaži postavljen znak zabrane za kupanje, ali da ljudi svejedno dolaze na plažu i kupaju se u moru.

Prvi i srednji dio plaže izvrsne je kakvoće vode, ali koncentracija bakterije Escherichia coli na plaži kod skakaonice Tunera viša je od dopuštene i ta lokacija nije dobila zadovoljavajuću ocjenu.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković rekao je kako su poduzeli prve korake i da su utvrdili kako je onečišćenje nastalo zbog jedne septičke jame koja se nalazi iznad plaže, te da će provjeriti i ostale koje se nalaze u kućama u prvom, odnosno drugom redu od mora.

HRT dodaje da su u Hrvatskoj stroge mjere za utvrđivanje onečišćenja mora - oko tristo kolonija u sto mililitara mora. Europska mjera je 500.

Simptomi od bakterije Escherichia coli su vrlo blagi - mučnina i povišena temperatura. No, sve ovisi je li na onečišćenoj plaži bile i druge patogene bakterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34