PODRŠKA

UNICEF: Stručni mobilni timovi pomažu romskoj djeci u Međimurju

Dosad su pružili podršku za 538 djece i 415 roditelja te 1614 usluga savjetovanja skrbnicima i roditeljima vezanih uz zdravlje
 Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

UNICEF je u sedam općina Međimurske županije oformio mobilne timove stručnjaka koji dolaze u kuće romskih obitelji kako bi djeca što ranije dobila kvalitetnu podršku za uspješan razvoj.

Dosad su pružili podršku za 538 djece i 415 roditelja te 1614 usluga savjetovanja skrbnicima i roditeljima vezanih uz zdravlje, prehranu i rani razvoj djeteta, priopćio je u srijedu Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Mobilni timovi sastavljeni su od stručnjaka rane intervencije, pedijatra, ginekologa, psihologa, sociologa, romskih kulturnih medijatora i asistenata te pružaju podršku obiteljima u njihovim domovima, a uspostavljeno je i Mjesto pristupa ranoj intervenciji.

Riječ je o međuresornoj suradnji te je 44 stručnjaka educirano upravo u tom području.

"Cilj našeg tima je obilazak i ulazak u kuće naših romskih obitelji kako bismo vidjeli okruženje u kojem djeca odrastaju, sve rizične čimbenike za razvoj djece, shvatili uzroke problema i pomogli im da koriste zdravstvenu zaštitu i socijalna prava djece", objašnjava pedijatrica Marija Jungvirth.

Naime, rezultati UNICEF-ova istraživanja pokazali su da aktualni kapaciteti zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi i udruga na području Međimurske županije mogu obuhvatiti tek oko 50 posto djece s potrebom za takvom podrškom.

UNICEF je stoga u toj županiji pokrenuo pilot-program "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", financiran sredstvima EU. U fokusu su obitelji koje žive u nepovoljnom položaju. Kod njih se, kažu u UNICEF-u, primjećuje se izostanak sustavne brige i ranog otkrivanja eventualnih teškoća ili zaostajanja djeteta u razvoju, što se otkrije tek u školi.

Taj se pilot-program provodi u sedam zemalja EU s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima.

Republika Hrvatska dobila je priliku da ga modelira u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina.

Intervencije se odvijaju u trima područjima - integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:50