SKANDALOZAN POTEZ U BOLNICI

'UNIŠTIT ĆETE SI ŽIVOT' Liječnica na Hitnoj u Splitu odbila maturantici dati tablete za 'dan poslije'! Nije ju htjela ni pregledati

'Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja'
 CROPIX

- Kakav je to ginekolog koji odbija pregledati pacijenticu jer je pomislila o “day after” tabletama? Možda se i ne bih žalila da sam došla i našla medicinsku sestru, ujedno časnu, koja dobrovoljno volontira u bolnici i ne želi izdati tablete. Ali riječ je o doktorici koja za to prima plaću. Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja?

Pitanja su to koja u svojem podužem pismu našoj redakciji javno postavlja 18-godišnja Splićanka (podaci poznati redakciji Slobodne Dalmacije) koja je prošle subote svoju prijateljicu i vršnjakinju otpratila na Hitni ginekološki prijam KBC-a Split, javlja Slobodna Dalmacija.

Ondje joj je, kako nam prepričavaju djevojke, dežurna liječnica dr. Katarina Dvornik (specijalizantica, koja se u KBC-u specijalizira za potrebe Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije) odbila propisati “tabletu za dan poslije” govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva. Štoviše, navode naše sugovornice, kad je liječnica čula zbog čega je djevojka došla, isprva ju je odbila pregledati.

Čula od poznanika

− Dežurna liječnica kazala mi je da mi ona ima pravo uskratiti recept za tu tabletu i da nađem nekog drugog tko će mi to izdati. Ali koga da nađem u subotu popodne? Pa ne bih ni išla na Hitni ginekološki da sam imala izbora, a od poznanika sam čula da se tamo izdaju te tablete. No, kad sam vidjela kakav je stav dežurne liječnice, tražila sam da me pregleda neki drugi liječnik, ali su mi rekli da nema nikog drugog. Osim toga, nisam imala ni vremena jer se ta tableta mora popiti što prije kako bi djelovala... − kaže nam pacijentica, koja nam je ispričala da je zatražila ginekološku pomoć jer je njoj i njezinu momku u petak prilikom spolnog odnosa pukao kondom, pa je strahovala od neželjene trudnoće.

− Iako u čekaonici nije bila gužva, liječnica me je pristala pregledati tek na inzistiranje moje prijateljice koja je tražila razgovor sa šefom klinike. Pregledala me je, no tabletu mi je odbila propisati. Nije mi dala ni konkretan odgovor na pitanje jesam li u fazi ciklusa kad bih mogla ostati trudna − ispričala nam je djevojka. Zbog svega je u bolnici “pripravnost” podignuta na najvišu razinu i od svih aktera zatraženo je očitovanje, a i Ministarstvo zdravlja upoznato je sa slučajem.

Još tri doktora

Kako doznajemo od dr. Maje Radman, pomoćnice dr. Darka Duplančića, ravnatelja KBC-a Split, osim dežurne liječnice dr. Dvornik u subotu, tijekom događaja na Klinici za ženske bolesti i porode bila su dežurna još tri ginekologa, pa je još više začuđujuće zašto djevojci nije omogućeno da je pregleda netko bez priziva savjesti i prepiše joj tabletu “day after”. Prozvana dr. Dvornik nije htjela komentirati događaj i tek nam je kratko rekla, osjetno uznemirena: − Ovo govorim čisto ljudski: dok je čitava stvar vruća i dok su još glave vruće, ne bih htjela ništa komentirati i na taj se način kompromitirati. U ovakvom stanju mogla bih u afektu reći nešto što ne bih htjela.

Detaljan uvid

Dr. Radman bila je zadužena da od svih aktera slučaja (svih dežurnih ginekologa u subotu) pribavi pismena očitovanja kako bi KBC imao detaljan uvid u tijek događaja, ali do jučer kasno popodne dobila je samo očitovanje dr. Dvornik. − Čim dobijemo sva očitovanja, proslijedit ćemo ih Ministarstvu zdravlja, koje će sve razmotriti. Doktorica Dvornik je pregled obavila i dala svoje mišljenje o tom pregledu − rekla je jučer dr. Maja Radman, javlja Slobodna Dalmacija.

Dr. Strinić: Tablete nemamo, a slučaj nije bio za Hitni prijam

− Liječnica je smjela obaviti pregled iako nije specijalist, nego specijalizant − kazao nam je dr. Tomislav Strinić, šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split. − Ona ima stručni ispit i može sama obavljati preglede, ima liječničku licenciju za to. No, moram naglasiti da djevojka koja je došla na Hitni ginekološki prijam nije mogla dobiti hitnu kontracepcijsku tabletu kod nas jer je mi nemamo. Za nju je potrebno napisati i liječnički recept, koji mi također nemamo. Liječnica je pacijentici mogla samo napisati nalaz uz preporuku uzimanja hitne kontracepcijske tablete, no djevojka je s tim nalazom trebala otići kod svojeg obiteljskog liječnika ili liječnice koji bi joj ispisao recept za ljekarnu − dodao je dr. Strinić.

Prema njegovim riječima, djevojka bi tablete − opet uz recept − morala kupiti u ljekarni, a takve su tablete skupe. − Uz to, za takve slučajeve nije Hitni ginekološki prijam. Naime, te se tablete mogu uzeti i pet dana poslije čina. Hitni prijam služi za hitne slučajeve, a ovo nije bilo hitno − naglasio je dr. Strinić. Cijene takvih tableta u ljekarnama su od 195 do 230 kuna, koliko koštaju tablete Elaone, koje se moraju uzeti najkasnije 72 sata nakon snošaja.

Ministarstvo: Morali su je uputiti drugom liječniku

“Iako se naziva ‘hitna’ kontracepcija, navedena kontracepcijska tableta mora se primijeniti unutar 72 sata. Stoga se pacijentica mogla obratiti i svojem izabranom doktoru specijalistu ginekologije i opstetricije u Domu zdravlja, a ne isključivo na Hitni bolnički prijam.”

Tako u Ministarstvu zdravlja komentiraju slučaj. − Najčešća je metoda hitne kontracepcije primjena posebne kontracepcijske tablete u roku od jedan do tri dana nakon spolnog odnosa. Navedene kontracepcijske tablete propisuje doktor specijalist ginekologije i opstetricije te se preko recepta podižu u ljekarni. U slučaju prigovora savjesti, na što liječnik ima pravo, dužan je pacijentici dati sve potrebne informacije o načinu rješavanja zdravstvenog problema − doznajemo od Tamare Marinković, glasnogovornice Ministarstva zdravlja.

Ona podsjeća na to da je zakonom propisano da se liječnik zbog svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta ako se to ne kosi s pravilima struke, te ako time ne uzrokuje trajne posljedice na zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci liječnik mora pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke, ali i svojeg nadređenog, odnosno poslodavca. D.B.

Ako pokriva HZZO - ima pravo

− Ako propisivanje pilule za dan poslije spada u uslugu koju pokriva HZZO, pacijent ima pravo na nju. Ako to nije slučaj, to je privatna usluga i liječnik u bolnici nije dužan pružiti tu uslugu − kaže dr. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, kojoj nije poznato plaća li HZZO ovu uslugu, a kaže da vjeruje da odgovor na to pitanje ne znaju ni čelni ljudi u toj ustanovi i resornome ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:18