MASNA ZARADA

UNOSAN BIZNIS EKONOMSKOG STRATEGA MOSTA Ivan Lovrinović izradio šest teško provedivih studija vrijednih 4 milijuna kn

 CROPIX

Ivan Lovrinović, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i glavni ekonomski strateg Mosta koji je na njihovoj listi u 2. izbornoj jedinici ušao u Sabor, u vrijeme bivših HDZ-ovih vlada od 2004. do 2009. bio je voditelj za izradu nekoliko stručnih studija za različite državne tvrtke koje su se poslije pokazale vrlo spornima ili nikada nisu upotrijebljene.

Studije na kojima je radio prof. Lovrinović ukupno su naplaćene u iznosu od gotovo 3,9 milijuna kuna. Od tog iznosa, tek je 15 posto novca pripalo fakultetu, a ostatak od 3,3 milijuna kuna išao je samom voditelju projekata Lovrinoviću i njegovim suradnicima.

Prema našim saznanjima koja su potvrdile te državne tvrtke i institucije, Lovrinović je u tom razdoblju autor šest takvih studija.

‘Neambiciozni članak’

Jedna od njih je 2005. rađena za Hrvatsku poštansku banku (HPB) i nosila je naslov “Konzultantske usluge - HPB”. Lovrinović je sa svojih 14 suradnika napravio studiju koja je službeno iskorištena za “analizu stanja, preporuke i smjernice za unaprjeđenje marketinškog djelovanja banke”. No, izvori iz HPB-a pak neslužbeno kažu da je studija pisana na razini “neambicioznog novinskog članka”. Plaćena je čak 589.446 kuna.

Lovrinović je i 2008. bio voditelj projekta “Analiza poslovanja i pravci daljnjeg razvoja ACI d.d.”, za što je ta državna tvrtka platila 950.000 kuna. Za izradu te studije okupio je tim od 11 suradnika. Studija je naručena u svibnju, a isporučena u rujnu iste godine, a u ACI-ju tvrde da nije iskorištena.

- Sadašnja Uprava ACI-ja nema saznanja da je studija iskorištena niti zna razloge zašto nije. Ne možemo komentirati ni kvalitetu studije jer sadašnja Uprava nije sudjelovala u dogovorima u vezi s njenom namjenom te nema saznanja o krajnjim ciljevima koje je tadašnja Uprava dogovarala u ulozi naručitelja - poručuju iz ACI-ja.

Privatizacija Jadrolinije

Jednu od studija Lovrinović je radio i s bivšim dekanom Ekonomskog fakulteta, dr. Darkom Tipurićem, s ukupno 27 suradnika. Projekt je rađen za Jadroliniju, plaćen je čak 1,080.000 kuna, a studija uopće nije korištena. Razlog za to leži u samom naslovu: “Koncepcija i prijedlog moguće privatizacije Jadrolinije”. Naravno, privatizacija Jadrolinije nikada nije provedena, a sadašnja Uprava kaže da je taj dokument iz 2005. izravno naručio tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta i da nemaju saznanja što se s njom dogodilo.

Oko 950.000 kuna plaćena je studija “Ekonomski, prometni i demografski učinci nakon izgradnje Pelješkog mosta” iz 2007. Lovrinović je tu studiju radio s 14 suradnika, a ona je djelomično iskorištena.

Oko 700.000 kuna plaćena je i studija koju je Lovrinović radio za Grad Dubrovnik. Naslov studije je “Program razvoja Grada Dubrovnika do 2020.” i, iako je bila preambiciozna, koristi se.

Iz HAC-a su nam pak potvrdili da je 2004. rađena studija o mogućnosti iznajmljivanja optičkih vlakana koja je plaćena 195.000 kuna, no nisu nam mogli potvrditi je li i tu studiju radio Lovrinović ili je ona samo rađena za vrijeme dok je on bio dekan jer moraju pronaći tu studiju u arhivi za što je potrebno više dana.

Prijatelj Branko Bačić

Priču o ovim spornim studijama otkrila je Državna revizija još 2010., kada je utvrdila da su čak 33 studije u vrijednosti od 35,2 milijuna kuna izrađene od 2004. do 2009., kada su dekani Ekonomskog fakulteta bili Lovrinović i Tipurić. Sam Tipurić je potpisao 11 studija, a Lovrinović pet. Od tog novca, fakultet je zaradio samo 5,3 milijuna kuna, a preostalih 30 milijuna podijelilo je 14 voditelja sa suradnicima, uključujući Lovrinovića. U nekim slučajevima studije su bile neupotrebljive, a u nekima su propale jer projekti nisu realizirani. Već tada se sumnjalo da je Lovrinović unosne poslove za Ministarstvo mora i Jadroliniju te ACI dobio zbog tadašnjeg tajnika ministarstva, HDZ-ovca Branka Bačića, bliskog suradnika Božidara Kalmete i Lovrinovićeva prijatelja iz studentskih dana.

Lovrinović: 'Nemam potrebu to opet objašnjavati'

Prof. dr. Ivan Lovrinović poručio je jučer kako je sve vezano uz te studije već davno bilo prezentirano javnosti i kako nema potrebu opet to objašnjavati.

- Sve studije koje sam radio uvijek su bile dostupne javnosti. Isporučene su naručiteljima, a u kojoj je mjeri naručitelj to iskoristio, to je njegova stvar. Sve drugo sam davno prezentirao javnosti - kratko je rekao prof. Lovrinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:45