POLITIČKI MRTVAC?

UOČI 'DANA D' ZA ŠEFA LIKE Prijeti mu isključenje iz HDZ-a, ali u stranci razmišljaju i o mogućnosti kojom bi Milinovića doveli u bezizlaznu situaciju

 
 Marko Todorov / CROPIX

Spreman sam na sve, a ako se donese odluka da me izbace iz HDZ-a, naravno da su mi tada ruke otvorene - rekao nam je ličko-senjski župan Darko Milinović uoči stranačkog “dana D” u ponedjeljak, kad bi se mogla donijeti odluka o njegovu isključenju. Iz HDZ-a nema dodatnih informacija hoće li se ići na ekspresno isključenje Milinovića iz stranke ili na neku drugu varijantu, a neslužbeno Jutarnji saznaje kako se razmišlja o još jednoj mogućnosti - da jedan od veterana stranka bude “uvjetno isključen”, a izbori za županijsku organizaciju HDZ-a odgođeni.

S Plenkovićem na telefonu

Na upit novinara u Dubrovniku o tome što očekuje od odluke Visokog časnog suda Gordan Jandroković je rekao da je donesena politička odluka na Predsjedništvu i da se tome nema što dodati: - Ovo nije osobni obračun, ovdje se radi o odstupanju od temeljnih načela HDZ-a. Šteta je što se to dogodilo.

Rat ličkih HDZ-ovaca nastavlja se punom žestinom, a kako sada stoje stvari, nitko ne želi popustiti. Milinović kaže da se prije dva, tri tjedna čuo s Andrejem Plenkovićem te da mu je u vrlo otvorenom razgovoru predložio nekoliko varijanti, ali da konkretan odgovor nije dobio: “Rekao je da će mi se javiti, što je i učinio i samo me informirao da će biti drugi kandidat, Marijan Kustić. O varijantama koje sam mu predložio sada ne mogu govoriti, ali sam siguran da bi se sve ovo izbjeglo da smo našli rješenje”. Posljednjih dana nisu kontaktirali, ali posrednici svakako obavještavaju šefa stranke što će lički župan poduzeti ako bude isključen iz HDZ-a.

Tvrdi kako ne vidi niti jedan razlog za isključenje jer nije napravio 'ništa loše'. Došao je u Zagreb kako bi dobio odgovor zašto se odgađaju izbori, a krene li sve po scenariju da ga izbace iz HDZ-a, najavljuje i povratak u Sabor. Njegovi suradnici istovremeno tvrde da za stranku nikako ne bi bilo dobro da se u tom slučaju ide na izbore samo s jednim kandidatom.

Sam Milinović i dalje tvrdi da Andrej Plenković nije krivac za sve što se sada događa, pogotovo ne za njegovu političku sudbinu, ali zato ne amnestira političkog tajnika Gordana Jandrokovića: - Nisam ga nikad uvrijedio, niti neću, ali moram odgovoriti, izjavio je Milinović.

Srednje rješenje

Ako se stranački vrh odluči za neko “srednje” rješenje, poput “uvjetnog isključenja”, koje ne znači i automatsko isključenje, Dadi Milinoviću ruke bi svakako bile barem privremeno vezane. Naime, u tom slučaju ne bi mogao dati ni ostavku na mjesto župana u namjeri da se vrati u Sabor, jer bi se time sam isključio iz HDZ-a, što svakako ne želi. Morao bi čekati daljnji stegovni postupak, ali više ne bi mogao sudjelovati u stranačkim izborima. U protivnom, odlazi u Sabor i tada, kako je rekao, može raditi što želi.

Na sjednicu Predsjedništva koja je zakazana za utorak u Karlovcu neće doći, a njegovi suradnici tvrde da je ostao gorak okus kod veterana HDZ-a da ga se isključuje glasanjem na telefonskoj sjednici. Lički HDZ-ovci skloni Milinoviću ističu: “Toga ni u komunizmu nije bilo”.

U samoj Lici, Plenković i vrh stranke dobivaju sve veću podršku, a u tom su se smislu već izjasnile i HDZ-ove organizacije u Senju, Otočcu, Korenici, Udbini, dok je uz Milinovića stao Perušić. Mnogi članovi stranke smatraju da Dado Milinović ionako ne bi dobio izbore i da je napravio show kako bi imao ‘adute’ za neke druge političke bitke koje će voditi. Tvrdi se da su i mnogi nevoljko išli autobusima u Zagreb, a mnoge je dugovječni šef Like zadužio pa su na to pristali.

- Osjeća se olakšanje da ti pritisci popuštaju i da će oni koji već godinama imaju najveći utjecaj u Lici sada morati prepustiti mjesta mlađim ljudima. Posljednjih mjeseci pritisci su bili toliko jaki na ljude da su se osjećale podjele i u Gospiću i u županiji i u HDZ-u, a to se više ne smije dogoditi - rekao nam je jedan ugledni član HDZ-a iz Gospića, koji smatra da lički HDZ-ovci prije svega podržavaju politiku koju vodi šef stranke Plenković.

- Na terenu nije sada sjajna situacija, ali ovo je sigurno kraj ‘malim bogovima’ koji su drmali Likom - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:32