AFERA JANAF

Uoči uhićenja iz Slovenske odvezao 12 milijuna, doznajemo tko mu je krio novac na Trešnjevci

Pronađena gotovina nije bila ‘na hrpi‘ i posložena nego se nalazila u raznim omotima
Dragan Kovačević
 Cropix

Famozni "klub" i susjedni poslovni prostori u Slovenskoj 9 definitivno su bili mjesto, kako je u međuvremenu utvrdila policija, na koje je dojučerašnji, a sada pritvoreni šef Janafa Dragan Kovačević pohranjivao goleme iznose novca sumnjivog porijekla.

Iako policija u prvom naletu u prostorima koje je koristio nije pronašla značajniji iznos gotovine, naknadno se, rekonstrukcijom njegova kretanja i kontakata na dan uoči uhićenja, otkrilo da je gotovinu pohranio na dvije adrese, u garaži vile svog prijatelja Deana Šparavca iz Alfa stana u Samoboru te u stan drugog prijatelja, u Ulici Božidara Adžije na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje i Kovačevićeva tvrtka Finkor ima stan i garažu.

Kako Jutarnji list doznaje, "drugi prijatelj", ujedno i susjed iz Adžijine 22, je poduzetnik Goran Puklin, koji nije posebno poznat javnosti, ali je svakako zanimljiva činjenica da se radi o suprugu dugogodišnje tužiteljice, zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Mirele Alerić Puklin. Riječ je, inače, o jednoj od tri tužiteljice koje su pisale optužnicu u slučaju Agrokor.

No, vratimo se Kovačeviću i pronađenoj gotovini. Na spomenute dvije lokacije ukupno je zaplijenjeno najmanje 1,6 milijuna eura u kunama, eurima, dolarima i švicarskim francima. USKOK smatra, kako je u četvrtak priopćeno, da zaplijenjeni novac potječe od kaznenih djela, odnosno od mita.

Novac u omotima

Prema neslužbenim informacijama, pronađena gotovina nije bila "na hrpi" i posložena nego se nalazila u raznim omotima pa se nameće zaključak da potječe iz više različitih izvora.

Ono što je zajedničko jest lokacija s koje je prebačena na spomenute adrese, iz prostora u Slovenskoj 9. Naime, kako smo već izvijestili, Kovačević je 16. rujna tijekom dana doznao za predstojeće uhićenje i pretrese prostora koje je koristio te je počeo poduzimati određene korake s ciljem, kako je sada vidljivo, skrivanja gotovine i dokumentacije. Njegovo naglo promijenjeno ponašanje uočili su policajci koji su ga tajno držali pod nadzorom.

Tog je dana Kovačević hektično počeo prebacivati stvari s jedne lokacije na drugu, a u jednom trenutku je odbacio i mobitele u Savu, koje su u kratkom roku izvukli i "spasili" policijski ronioci. Policijska pratnja je, osim odbacivanja mobitela, uočila i njegov odlazak u Slovensku 9. Nadgledali su ga i u trenutku kada je napustio taj prostor, pri čemu su primijetili da je izišao s torbama koje je pospremio u automobil, Toyotu Hilux. Zbog svega su čak posumnjali da se Kovačević sprema za bijeg jer se zaputio u smjeru Bregane. No, Kovačević se tim pick-upom zapravo odvezao do Samobora, i to do vile svog prijatelja Šparavca, te je vozilo "pospremio" u njegovu garažu.

Kako se i kojim vozilom vratio natrag u Zagreb, nismo uspjeli doznati. No, naknadnom pretragom tog vozila u garaži u Samoboru ustanovljeno je da je u torbama iz Slovenske 9 odnio više od milijun eura u gotovini i određenu dokumentaciju. Istog dana zamolio je Gorana Puklina da preuzme drugi dio novca, 2,593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka, te ih pohrani kod sebe u Adžijinu 22. Puklin je to i učinio te je skrivao novac sve do utorka 29. rujna kada su istražitelji pokucali na vrata stana koji koristi.

Novac je pronađen tijekom pretresa, a Puklin je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u pranje novca jer je, kako tvrde istražitelji, znao da Kovačevićev novac potječe od kaznenog djela. Puklin je, prema svemu sudeći, priznao to za što ga je policija prijavila USKOK-u, jer nakon ispitivanja u tužiteljstvu za njega nije predlagan istražni zatvor nego je pušten da se brani sa slobode.

Treba napomenuti da Dean Šparavec nije obuhvaćen istragom jer istražitelji nisu pronašli nikakve dokaze da je on znao što se nalazi u Kovačevićevoj Toyoti ostavljenoj u njegovoj garaži u Samoboru.

Je li to sve?

Nakon svega, nameće se pitanje je li to sada sve ili je Kovačević "pospremio" još gotovine na neku treću lokaciju. Istraga u tom smjeru i dalje navodno traje. No, već sada su istražitelji zaplijenili i na Kovačevićevim računima blokirali enorman iznos novca.

Ukupno se radi o nepunih 19 milijuna kuna, odnosno nešto više od 2,5 milijuna eura. Naime, pored spomenutih najmanje milijun eura pronađenih u Toyoti u Samoboru, te oko 4,5 milijuna kuna zaplijenjenih u Adžijinoj 22, istražitelji su blokirali značajna sredstva i na njegovim bankovnim računima, iako je Kovačević u imovinskoj kartici naveo da nema štednje. Ipak, samo na jednom računu u Addiko banci imao je oko 650.000 eura, a u Zagrebačkoj banci je imao depozit od približno 160.000 eura, kao i račun s gotovo 800.000 kuna.

Kovačević za odvjetnika uzeo i šefa Rukometnog saveza

Dragan Kovačević je, osim odvjetnika Ive Farčića, odlučio za svog branitelja angažirati i odvjetnika Tomislava Grahovca, aktualnog predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza kojem je Kovačević potpredsjednik. Grahovac je dugo u odvjetništvu, bio je vježbenik i suradnik kod nekoliko poznatih zagrebačkih odvjetnika krivičara, potom je radio kao samostalni odvjetnik, a sada vodi odvjetničko društvo Grahovac, Horvat i Žaper koje ima sedam odvjetnika i šest vježbenika.

Međutim, Grahovac je u javnosti poznat prije svega kao čelni čovjek hrvatskog rukometa. U rukometu je još od malih nogu, najprije kao dječak u rukometnoj školi, pa kadet i junior Zagreba, reprezentativac Hrvatske, zatim kao trener volonter, pa s punim angažmanom. Na kraju je dogurao do funkcionara i predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza. Na tu je poziciju izabran 22. ožujka 2016. godine nakon što je njegov prethodnik Sandi Šola podnio ostavku, a Grahovac je izabran i u Arbitražnu komisiju Međunarodnog rukometnog saveza.

Vjerojatno je i ta "rukometna veza" bila razlog zbog kojega je Kovačević odlučio angažirati Grahovca, ali poznato je i da je Kovačević u dobrim odnosima s još jednim potpredsjednikom HRS-a, Zoranom Gopcem. Osim kroz rukomet, nije uzgred spomenuti da je odvjetnik Grahovac bio i branitelj nekih poznatih HNS-ovaca u kaznenim postupcima, kao što su bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak u aferi Nanbudo, a brani i Ružicu Njavro u postupku koji se vodi protiv bivše državne tajnice i bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Grahovac brani i Borisa Buklijaša, bivšeg dekana splitskog Pravnog fakulteta koji je optužen za malverzacije. (Dušan Miljuš)

Kronologija

1. PLANIRANI POČETAK AKCIJE

Akcija uhićenja planirana je i pripremana za 17. rujna, a policija već neko vrijeme nadzire Dragana Kovačevića.

2. KOVAČEVIĆ DOBIVA UPOZORENJE

Dragan Kovačević 16. rujna tijekom dana, na do sada neutvrđen način, saznaje da ga čeka uhićenje i pretrage stanova i poslovnih prostora koje koristi.

3. DOLAZAK U KLUB U SLOVENSKOJ

Kovačević se u Toyoti Hilux dovezao do Slovenske 9, gdje se nalazi njegov "klub" i poslovni prostori njegove tvrtke Finkor.

4. TORBE S NOVCEM U TOYOTI

Nakon nekog vremena izlazi iz Slovenske 9 s torbama koje stavlja u Toyotu, nakon čega se zaputio prema Samoboru.

5. AUTOMOBIL U PRIJATELJEVOJ GARAŽI

Toyotu Hilux uvezao je u garažu vile svog prijatelja Deana Šparavca u Starogradskoj ulici, te se vraća u Zagreb.

6. POZIV PRIJATELJU ZA POMOĆ

Drugog prijatelja, Gorana Puklina, zamolio je da drugi dio novca također iz Slovenske 9, sada zaplijenjenih oko 4,5 milijuna kuna, prebaci u stan koji koristi u Adžijinoj ulici 22 na Trešnjevci, odnosno da ga sakrije u podrum.

7. BACANJE MOBITELA U SAVU

Dragan Kovačević istog dana odlazi do nasipa na Savi gdje u rijeku baca mobitele.

8. POLICIJSKI RONIOCI U AKCIJI

Policijski ronioci nešto kasnije pronalaze mobitele u Savi.

9. INSPEKTORI PRETRAŽUJU U SAMOBORU

Policija 23. rujna pronalazi novac, najmanje milijun eura u raznim valutama, te dokumentaciju u Kovačevićevoj Toyoti ostavljenoj u garaži vile u Samoboru.

10. PRETRAGA STANA U ADŽIJINOJ

Šest dana kasnije, 29. rujna zaplijenjeno je još oko 4,5 milijuna kuna u raznim valutama u nekretnini u Adžijinoj ulici u koju je koristio Puklin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:26