PLJUSKOVI, TUČA...

‘Upalio‘ se meteoalarm, dvije hrvatske regije u crvenom: Stiže radikalna promjena vremena!

Najviša dnevna temperatura zraka danas se očekuje između 31 i 37 Celzijevih stupnjeva
 Davor Zunic/Cropix/Cropix

Pretežno sunčano, vruće i sparno, u drugom dijelu dana sa sjeverozapada jače naoblačenje, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu s pljuskovima i grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak.

Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme s tučom. DHMZ je za osječku i zagrebačku regiju zbog grmljavinskog nevremena za danas izdao i crveni meteoalarm.

Slab i umjeren jugozapadni vjetar popodne će na kopnu naglo okrenuti na umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni, mjestimice s olujnim udarima. Duž Jadrana će puhati slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu će na sjevernom i srednjem dijelu okrenuti na jaku buru.

Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 37 Celzijevih stupnjeva.

Sutra nešto niže temperature

DHMZ javlja da će sutra na Jadranu biti pretežno sunčano, a u unutrašnjosti promjenljivo oblačno. Malo kiše ili lokalni pljusak mogući su prijepodne na Jadranu i uz njega. Popodne postupno kidanje naoblake. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 19 do 24 °C. Najviša dnevna od većinom od 27 do 32 °C, u gorju niža.

Dva tropska ciklona

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak kaže da do promjene dolazi zbog utjecaja sporog uspostavljanja zonalnog strujanja nad sjevernim Atlantikom.

Nad Atlantikom je gotovo mjesec dana prije nego što je to uobičajeno došlo do razvoja dva tropska ciklona, Bret i Cindy, koji se sada premještaju prema Karibima.

Sjeverno od Alpa vlažna nestabilna hladna zračnu masa nailazi na toplu i vruću zračnu masu koja je u višim slojevima bogata vlagom i saharskim pijeskom te dolazi do jakog razvoja nestabilnosti praćenih grmljavinom, tučom i olujnim udarima vjetra, objašnjava Lipovšćak za N1.

Preko naših krajeva će taj nestabilan zrak prolaziti danas poslijepodne te tijekom noći na subotu. Danas je u prbvom dijelu dana uz sunce moguća i mutnoća zbog velike količine saharskog pijeska u atmosferi, a poslijepodne stiže utjecaj hladne fronte s pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice je moguća i tuča.

Tijekom noći će se osjetiti znatno zahlađenje pa će vikend biti hladniji i oblačan. Jutarnje temperature u subotu se u unutrašnjosti očekuju od 14 do 19, na Jadranu oko 22. Najviše dnevne temperature oko 24 u unutrašnjosti. Na Jadranu od 25 na sjevernom do 32 na krajnjem jugu.

U nedjelju će biti pretežno sunčano, no moguća je promjenjiva naoblaka i pokoji pljusak na jugu. Puhat će bura, na udare i jaka u podvelebitskom primorju. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 24 do 30 stupnjeva.

HAK: Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi, na A1 kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera, i Demerje u smjeru Zagreba nema dužih čekanja, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog prometne nesreće na A1 kod pratećeg uslužnog objekta Draganić u smjeru Dubrovnika vozi se jednim trakom, usporeno.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:54