UPOZORENJE DHMZ-a

Upaljen crveni meteoalarm: Očekuju se bujične poplave i orkanski udari vjetra do 135 km/h

Prisutan je značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, a građanima se savjetuje da izbjegavaju boravak blizu ugroženih područja

Arhivska fotografija

 Zvonimir Barisin/CROPIX, DHMZ

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) objavili su za utorak, 22. studenoga, crveno upozorenje za sve priobalne županije, upozorilo je u ponedjeljak navečer Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na riječkom području očekuje se jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru, a kako se očekuju udari vjetra do 135 kilometar na sat, DHMZ je upozorio na moguće plavljenje riva.

DHMZ ističe da će splitsku regiju također zahvatiti jako i olujno jugo te južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, dok se očekuju udari vjetra do 120 kilometara na sat pa su također moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 kilometara na sat, dodaje DHMZ.

image
DHMZ

Zavod naglašava da je crveno upozorenje objavljeno i za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice i olujno, a koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Očekuju se udari vjetra do 110 kilometara na sat.

Jug zemlje, dodaje DHMZ, također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 kilometara na sat.

DHMZ je izvijestio da je za gospićku i kninsku regiju objavljeno narančasto upozorenje zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava, s količinom oborine i do 110 milimetara.

Zavod dodaje kako je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže te opskrbe vodom. Upozorava i na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala za koji je također izdano narančasto upozorenje.

DHMZ upozorava građane da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe DHMZ.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, a građanima se savjetuje da prate najnovija vremenska izvješća i izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:54