PROMJENA VREMENA

Upaljen narančasti alarm: Pripremite se na jako nevrijeme, stižu tuča, pijavice i oluje! Temperature padaju drastično

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Kasno poslijepodne naoblačenje i kiša doći će do Slavonije.

Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 Celzijevih stupnjeva.

image

Vremenska prognoza za ponedjeljak

Dhmz/

Izdano narančasto upozorenje

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je građane da se pripreme u ponedjeljak na jača grmljavinska nevremena koja bi mogla prouzročiti veliku štetu, te da se zaštite od munja.

Lokalno je moguć izraženiji pljusak, veća količina kiše u kratkom vremenu, vrlo jak i olujni vjetar te tuča, a ne može se isključiti ni mogućnost pojave pijavica na moru, stoji u nedjeljnoj objavi na facebook stranici Ravnateljstva.

Moguća su i oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, kao i prekidi aktivnosti na otvorenom i u prometu, upozorava Ravnateljstvo i poziva građane da prate upozorenja DHMZ-a o promjenama vremena, a Hrvatski autoklub o stanju na cestama.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za ponedjeljak narančasto upozorenje za cijelu zemlju, od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje.

Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

I u utorak pljuskovi i grmljavina

U utorak će također biti promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice je moguće i nevrijeme te obilnija oborina. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 13 do 18, duž obale i na otocima između 19 i 24°C. Najviša dnevna uglavnom od 23 do 28°C.

Za utorak je za cijelu Hrvatsku, osim istoka zemlje, izdano žuto upozorenje.

Srijeda će biti promjenljivo oblačna i nestabilna s povremenim pljuskovima kiše. Krajem dana na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.

Od četvrtka postupno smirivanje vremena uz porast temperature zraka i dulja sunčana razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:07