PIJETET STRADALIMA

Upaljene svijeće kod bolnice: Vukovarcima se pridružili Plenković, Mladi Jastreb, ministri...

U krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, poručio je prenijer nakon molitve
Tomo Medved, Vesna Bosanac, Andrej Plenković, Branko Borković
 
 Vlado Kos/Cropix

Paljenjem svijeća ispred i u dvorištu vukovarske bolnice te molitvom, Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u utorak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991.

U molitvi koju su predvodili vukovarski franjevci, Vukovarcima su se pridružili predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić te ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

U kratkom programu ispred bolnice, prilagođenom epidemiološkim uvjetima, sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

image
Vesna Bosanac, Andrej PlenkovićVlado Kos/Cropix
image
Prigodni program ispred bolniceVlado Kos/Cropix
image
Tomo Medved, Vesna Bosanac, Andrej Plenković
Vlado Kos/Cropix
imageVlado Kos/Cropix

"Večeras, ovdje, u krugu vukovarske bolnice prisjećamo se strašnih trenutaka od prije 29 godina, kao i svih onih koji su dali život za slobodu Hrvatske, svih vukovarskih branitelja i ranjenika. Posebno želim kazati da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu, da smo slobodni i živimo u demokratskoj zemlji", istaknuo je premijer Andrej Plenković nakon molitve i paljenja svijeća kod spomenika u dvorištu bolnice.

U ime Vlade zahvalio je posljednjem zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću, ravnateljici Vesni Bosanac, braniteljima te svim Vukovarcima i Vukovarkama.

Program ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se održava pod geslom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" i uz posebne epidemiološke uvjete, počet će u srijedu u 10 sati ispred vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice.

Potom će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić.

image
Andrej PlenkovićVlado Kos/Cropix
image
Spomenik u krugu vukovarske bolniceVlado Kos/Cropix
image
Miroslav Škoro na ulazu u vukovarsku bolnicuVlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
imageVlado Kos/Cropix
imageVlado Kos/Cropix
image


Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 16:22