NAKON DRUGOG KRUGA

Upitna većina u Koprivničko-križevačkoj županiji, sve ovisi o jednom čovjeku: ‘Ne pristajem na trgovinu‘

Njegov uvjet je osiguranje ITU mehanizma financiranja, što je ključno za razvoj županije i o tome će pokušati postići dogovor
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon drugog kruga lokalnih izbora bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti situacija u Koprivničko-križevačkoj županiji. U utrci za župana, Darko Koren, predsjednik Mreže nezavisnih lista, ali uz potporu HDZ-a, bori se za svoj četvrti mandat i u prvom krugu je osvojio 35,71 posto. Protukandidat mu je osebujni SDP-ovac, dugogodišnji načelnik općine Kalnik, Mladen Kešer, koji je dobio 25,63 posto, a podržali su ga Glas i HSLS koji je, inače, na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om.

U ovom trenutku čini se da je Koren u prednosti s obzirom na rezultate iz prvog kruga, no sve je još otvoreno i uvelike ovisi i o izlaznosti.

U utrci za Županijsku skupštinu, pak, najbolje je prošla lista SDP-a predvođena Kešerom koja je osvojila 23,69 posto, a druga je nezavisna lista Željka Lackovića koja je dobila 20,23 posto. Treći je HDZ sa 18,99 posto, a na četvrtom je mjestu Korenova Mreža s osvojenih 11,81 posto. Slijede nezavisni Mario Rajn sa 7,34 posto, HSS sa 6,34 te Most s 5,14 posto. Tko će imati većinu u Skupštini, još je upitno. Od ukupno 37 skupštinskih mjesta, SDP je osvojio deset, Lacković osam, a toliko je dobio i HDZ. Koren ima četiri mandata, Rajn tri, a Most i HSS po dva.

I Koren i Kešer kažu da će većinu dogovarati nakon drugog kruga.

- Rezultat dugoročnih i promišljenih politika je to da je Koprivničko-križevačka županija danas područje najvećih investicija. Samo investicija u željezničku prugu je 20 posto veća nego vrijednost Pelješkog mosta. Isto tako, ulaganjima u školstvo i zdravstvo pokazali smo što su to sigurne politike i uvjeren sam da će to birači prepoznati. Sad je najmanje vrijeme za populizam i politički avanturizam i zato nudimo sigurne politike koje imaju konkretne rezultate - rekao je Koren koji očekuje pobjedu u drugom krugu. Njegov protukandidat Kešer kaže da je u njihovoj županiji vrijeme za promjenu.

- Energičan sam, imam znanje i iskustvo u politici te program za razvijeniju županiju. Među prioritetima su mi spajanje Koprivnice s brzom cestom te gradnja Podravske magistrale. Tu su i projekti vezani za škole, gradnja infrastrukture, jer su nam škole sada iz vremena bivše države - rekao je Kešer koji je otkrio i koji bi mu bio prvi potez kad bi u nedjelju postao župan.

- Već prvi tjedan s gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem otišao bih podnijeti zahtjev Vladi da portfelj od 25 posto dionica Podravke daruju gradu i županiji - rekao je Kešer, koji kad je riječ o Skupštini, računa na podršku Lackovića, HSS-a, Rajna i Mosta. Za većinu u Skupštini, po svemu sudeći, bit će presudan Željko Lacković koji je osvojio osam mandata, a on nam je rekao da neće sudjelovati ni u kakvoj političkoj trgovini.

- Mi nećemo čekati ishod drugog kruga izbora jer ne želimo da ispadne da se nekome priklanjamo. Već danas ćemo pozvati sve na razgovor za formiranje Županijske skupštine. Naš uvjet je osiguranje ITU mehanizma financiranja (integrirana teritorijalna ulaganja), što je ključno za razvoj županije i o tome ćemo pokušati postići dogovor i okupiti većinu. Dobiti ITU nije jednostavno, za to je potrebna politička težina. Želimo jasno pozicionirati Županijsku skupštinu prema Vladi - rekao nam je Lacković koji je dodao da neće potpisivati nikakve koalicijske sporazume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:01