POTOP U DALMACIJI

Uplakane obitelji optužuju načelnika i vatrogasce: ‘Katastrofa! Ujutro smo ih zvali, znate li kad su došli?‘

‘Vatrogasce i načelnika smo zvali oko 10:30, a oni su došli tek popodne!‘, ističu mještani dok načelnik tvrdi da to nije istina
 Tom Dubravec/Cropix

Velika je kiša pala na području Sinja i Cetinske krajine, dijelom je poplavljeno i Sinjsko polje, ali najgora je situacija u Dicmu gdje su se s okolnih brda i planina slile velike količine vode koja je poplavila većinu oranica u tom mjestu. Sve je poput jednog velikog jezera.

Cesta DC1 kroz Dicmo je zatvorena, a zatvorena je i županijska cesta Kraj-Sušci-Osoje kojom policija regulira promet, a bagerima se pokušavaju ukloniti barijere kako bi voda što prije otekla...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

- Često bi znalo poplaviti polje, ali nikada ovako. I neke kuće su ugrožene, ali srećom kiša je stala, ako nastavi padati bit će velikih šteta. Auti su jedva prolazila, policija regulirala promet - kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan, a drugi je dodao:

- Cili san mokar, nikad nisam vidio ovoliko vode, strah nas je za kuće koje su u ovom nizinskom dijelu Dicma.

Lokalni vatrogasci napunili su vreće s pijeskom i brane kuće u Dicmu. Jedna je poplavljena, a mještani se žale i kažu da im je pomoć došla prekasno.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

U toj kući je velika šteta, prizemlje je potpuno pod vodom, vlasnici u nevjerici gledaju što im je voda napravila dok razina vode i dalje raste.

Kraj poplavljenih kuća u Dicmu, dočekale su nas uplakane Biserka Gabrilo i njene kćeri - Mirjana Kerum i Sara Kurtović Vileta, piše Slobodna Dalmacija.

- Stanje je katastrofa, dvije su nam kuće poplavljene. Nemamo ni struje. Samo su nam susjedi pomogli, zvali smo vatrogasce i nisu došli, ni sada ih ne vidim. Načelnik općine Petar Maretić je tek sad došao, cijeli dan nikog nije bilo. Ovo je katastrofa, ništa se neće moći spasiti, sve je otišlo... - kaže nam Sara, navodeći da će spavati kod susjeda jer im je sve uništeno.

image

Na fotografiji: Biserka Gavrilo, Mirjana Kerum, Sara Kurtović Vileta

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

- Sve je krenulo oko 10 i 30 sati ujutro. Mislili smo da se voda neće dizati, ali počela je nadirati i ćaća je odmahh zvao vatrogasce i općinu. Nitko ujutro nije došao, došli su tek oko 15:30! - kaže Sara, a prisnažuje i Biserka:

- Sami smo počeli punit' vriće da obranimo što možemo, jer imamo i troje male djece u kući. Ali sve je propalo, ogromna je šteta. Ovo se nikad nije dogodilo, a nadležni nam nisu pomogli, nisu došli na vrijeme.

Obitelj je napala i načelnika Dicma, a posvađali su se i s vatrogascima. Jedan muškarac je također napao vatrogasce.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Damir Gavrić, nacelnik stožera Civilne Zaštite Splitsko-Dalmatinske županije

Tom Dubravec/Cropix

Načelnik Maretić nam je pak rekao:

- Bujica se izlila u nikad većem obimu. Odmah smo reagirali i digli sve dežurne službe i Stožer civilne zaštite. Na terenu su vatrogasci i civilna zaštita iz Dicma i Sinja, zatim policija. Poplavilo je nekoliko kuća, pokušavamo to sanirati. Očekujemo burnu noć zbog najavljenog nevremena - kaže Maretić.

Solin: Amfiteatar postao jezero, vatrogasci nisu znali gdje prije, najgore prošla kuća čiji je vlasnik napravio veliki propust...

Sa solinskog neba u nedjeljno jutro na grad se sručio ocean kiše. Ušlo je narodu u garaže, u podrume, balkone, odvalilo je zidiće, preoralo vrtove, od solinskog amfiteatra napravilo bazen, piše Slobodna Dalmacija.

Povodanj kakvog se ne sjećaju u posljednjih desetak i više godina nosila je sa sobom šljunak, zemlju, lišće. Kada je počela zvonjava u solinskom DVD-u, a startalo je oko devet i pol, ekipe su se razjurile po gradu, Sv.Kaji, Ninčevićima, Klisu.

- Počelo im se odlijevati u podrume, kuće, nekima je kroz odvod za crnu jamu probilo kroz wc. Čoviku se kuća napunila s 15 centimetara vode i sve je to zbog tih oborinskih loše izvedenih kanala. S jednog na drugi teren smo trčali po gradu, evo do sad smo već odradili deset lokacija. Jurimo dalje – veli nam vatrogasac Ante Baliban.

Tijekom nedjeljnog jutra članovi DVD-a Solin imali su 16 intervencija. Prvi pozivi su počeli stizati u 9.25 sati. Voda je, kako saznajemo od Jurice Džaje zapovjednika smjene DVD-a Solin, najviše problema stvorila u garažama i podrumima, izlijevala se iz šahti prepunjenih lišćem.

Najgore je bilo u kući u Ninčevićima u kojoj vlasnik nije na balkonu napravio odvod. Nagomilana voda je lako ušla u kuću, slijevala se kroz prostor, napunila je sve sobe donjeg kata. Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević se odmah uključio u praćenje stanja na terenu, naglašavajući kako većih šteta, po dobivenim informacijama, na sreću nije bilo. (Tanja Šimundić Bendić/SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:38