NOVI PROJEKT

‘Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode‘: Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi upoznaju Hrvatsku

Cilj projekta je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina
 Zaklada "Hrvatska za djecu"

Kao djeca s nestrpljenjem smo čekali školske ili druge izlete. Uzbuđenje pred novim iskustvima i nezaboravna druženja zauvijek nam ostaju u sjećanju. Iako je većina nas imala prilike upoznati velik dio Hrvatske, nisu svi bili te sreće. Upravo zato, Zaklada „Hrvatska za djecu“ ove je godine pokrenula novi projekt „Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode“.

“Projekt je namijenjen djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj projekta je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina. Osim edukacije o uzgoju i mogućnostima koje pruža uzgoj navedenih kultura te upoznavanja o potencijalnim zanimanjima i potencijalima OPG-ova, projektom smo željeli osigurati poboljšanje emocionalnog statusa djece iz institucija, osnažiti ih, promijeniti njihovu dnevnu rutinu i utjecati na njihov osjećaj osobne sreće i zadovoljstva!” – ističe upraviteljica Zaklade Renata Gubić.

image
Zaklada "Hrvatska za djecu"

Dvadesetero mališana iz Doma „Kuća sretnih ciglica“ iz Slavonskog broda otputovalo je na jednodnevni izlet u Istru. Posjetili su muzej u srednjevjekovnom Castle Morosini Grimani te izletište Pekica. Na agroturizmu su uživali u mirisima i bojama lavande koji su bili njihova oaza mira, učenja i zabave. Ali su i radili – oslikavali na radionicama vrećice za lavandu koje će ih još dugo svojim mirisom u njihovim sobama podsjećati na ovaj lijepi izlet i druženje.

image
Zaklada "Hrvatska za djecu"

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi Dječjeg doma Zagreb imali su priliku pobliže upoznati poljoprivrednu kulturu aroniju. Aronia Live, plantaža u Ruškovcu bila je divan domaćin za dvadesetero djece i njihove odgajatelje. Osim što su o aroniji nešto naučili, kušali su proizvode dobivene iz te zanimljive kulture poput soka, čaja, džema, a palačinke punjene ovim zdravim voćem svi su ocijenili čistom peticom.

image
Zaklada "Hrvatska za djecu"

„Oduševljeni smo ovim izletom. Puno smo naučili o aroniji, ali najviše nas je razveselio posjet rodnom mjestu Mate Lovraka. Vlak u snijegu zauvijek će mi ostati u sjećanju!“ – otkrila nam je dvanaestogodišnja Marina.

image
Zaklada "Hrvatska za djecu"

Djeca su posjetila i Veliki Grđevac, rodno mjesto dječjeg pisca Mate Lovraka. U Kulturnom centru "Mato Lovrak" podsjetili smo se njegovog velikog književnog opusa, obišli Spomen sobu i turističkim vlakićem otputovali na lokacije gdje smo imali priliku doživjeti svima znan mlin iz Družbe Pere Kvržice te legendarni vlak u snijegu koji je zauvijek promijenio pojam prijateljstva.

Projekt „Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode“ do kraja godine razveselit će još brojnu djecu i to u dolini Neretve na plantaži mandarina te branjem maslina u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:41