SIMON THOMAS

Upoznajte novog britanskog veleposlanika, već je progovorio hrvatski: ‘Nađimo se na kavi!‘

U pozdravnom videu rekao je kako Britanci i Hrvati dijele ljubav prema nogometu, Wimbledonu, glazbi, novim tehnologijama...
Simon Thomas

U Hrvatsku je stigao novi britanski veleposlanik koji već dobro govori hrvatski. Uz to, naučio je i neke stvari bitne kao „nađimo se na kavi“, što se može vidjeti u videozapisu koji je snimio pod okriljem zagrebačke katedrale.

Simon Thomas u svom je pozdravnom videu rekao kako Britanci i Hrvati dijele ljubav prema nogometu, Wimbledonu, glazbi, novim tehnologijama, pivu i Jamesu Bondu, te, naravno, „Mućkama“.

- Britanski turisti oduševljeni su da se mogu vratiti u Hrvatsku ovog ljeta – najavio je Thomas. Od ponedjeljka će, doduše, britanski turisti moći ući u Hrvatsku samo uz predočenje negativnog testa na COVID-19.

Svoj mandat namjerava posvetiti nastavku rada na savezništvu dvije zemlje u pitanjima obrane i sigurnosti; u suočavanju s globalnim izazovima, poput klimatskih promjena, te promicanju zajedničkih vrijednosti poput demokracije, slobode medija i ljudskih prava. Njegove aktivnosti u Hrvatskoj bit će usmjerene i na jačanje gospodarske razmjene te nova partnerstva u obrazovanju, znanosti i novim tehnologijama.

“Ali iznad svega, odnosi između Velike Britanije i Hrvatske temelje se na jakim vezama među ljudima,” rekao je. ‘’Zaista se veselim u narednim mjesecima bolje upoznati Hrvatsku i vas, njene građane, iz svih krajeva Hrvatske i iz svih sfera života. Srećom, već sam naučio jednu važnu frazu na hrvatskom koja bi mi u tome mogla pomoći: “Nađimo se na kavi!”

Ovaj britanski veleposlanik diplomirao je ruski jezik i književnost, a Veliku Britaniju predstavljao je u Varšavi, bio u diplomatskoj misiji Ujedinjene Kraljevine pri UN-u u New Yorku, te pri EU-u u Bruxellesu. Bio je zamjenik veleposlanika u Buenos Airesu od 2009. do 2013., a također i zamjenik veleposlanika u britanskom veleposlanstvu u Harareu, Zimbabwe.

Simon Thomas je radio i u području nacionalne sigurnosti, uključujući i u kriznom centru britanske Vlade (COBR) te na protuterorističkim politikama. Simon je diplomirao i na Royal College of Defence Studies, a na King’s Collegeu je magistrirao međunarodnu sigurnost i strategije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 05:18