OGLASIO SE I HZJZ

Upozorenja zbog toplinskog vala u Hrvatskoj, vrhunac u subotu: U ova tri grada bit će najgore

Izdana su brojna upozorenja i zbog mogućih olujnih nevremena koja se očekuju na kopnenom području gdje će biti nestabilno
Toplinski val, ilustracija
 Emica Elvedji/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja vezana uz nadolazeći toplinski val za cijelu zemlju, javlja HRT.

Za subotu su crvena upozorenja objavljena za Knin, Split i Rijeku. Tada se, naime, očekuje vrhunac toplinskog vala koji će trajati najmanje do ponedjeljka. Zbog toplinskog vala, narančasti alarm na snazi je diljem obale.

Osim zbog vrućina, izdana su brojna upozorenja i zbog mogućih olujnih nevremena koja se očekuju na kopnenom području gdje će biti nestabilno pa treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak.

image
Prognoze DHMZ-a
DHMZ

Osim za lokalne nestabilnosti povećava se i opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, osobito na Jadranu gdje će i noći nekima biti neugodno tople.

'U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, prijepodne u većini predjela i sasvim vedro, a poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle. Bit će vruće.

I u središnjoj Hrvatskoj će noć biti toplija od prethodne. Iako će dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja, pa će biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove, koji mogu biti izraženi. No veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost može biti smanjena ne samo po gorskim kotlinama, nego i na moru zbog mjestimične sumaglice.

U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.. Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa..

I na jugu Hrvatske prevladavajuća vedrina uz slab vjetar – ujutro burin, danju maestral pa će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C. Najtoplije će biti u dolini Neretve', kazala je za HRT dr. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Čuvajte se toplinskog vala

S obzirom da nas očekuju velike vrućine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke kako se ponašati tijekom toplinskog vala.

- Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla.

- Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

- Izbjegavajte boravak na direktnom suncu 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).

- Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

- Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

- Jedite češće male i tekuće obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. "smoothie" ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Ako imate zdravstvene probleme

- Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

- Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Ako se osjećate loše

- Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

- Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja.

- Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.

- Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, "smoothie" od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju dulje od jednog sata zatražite medicinsku pomoć.

- Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe dulje traju.

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C.

Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:08