OPASNE NUSPOJAVE

Upozorenje HALMED-a: Lijekovi za mnoge kronične bolesti mogu uzrokovati rak, moždani udar...

Tri su lijeka na hrvatskom tržištu već pet godina. Liječnici umiruju i pozivaju pacijente da nastave s terapijom

Ilustracija

 Sherry Yates Young/science Photo/via AFP

Europska i Hrvatska agencija za lijekove upozorile su na neke vrlo opasne nuspojave koje prijete onima koji uzimaju inhibitore. Riječ je o skupini lijekova za kronične upale poput reumatoidnog i psorijatičnog artritisa, atopijskog dermatitisa i nekih gastroenteroloških bolesti, piše HRT. Pacijente su pozvali da se jave svojim liječnicima.

Nenad boluje od reumatoidnog artritisa i uznemirila ga je informacija da lijek koji uzima dvije i pol godine može izazvati ozbiljne nuspojave poput raka, moždanog ili srčanog udara.

- To izaziva golem strah i ja ću, dok to ne prokomentiram sa svojim ordinarijusom, apsolutno prestati uzimati. Ja sam danas uzeo Olumiant jutros, sutra ga neću uzeti, kazao je predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat.

Tri su lijeka na hrvatskom tržištu već pet godina i uzima ih oko petsto reumatoloških pacijenta. Liječnici umiruju i pozivaju pacijente da nastave s terapijom.

- To je sigurna terapija ako se propisuje na pravi način ili pod nadzorom liječnika, ako imaju kakva pitanja, neka se ljudi jave svom ordinarijusu koji im je propisao lijek. Ja razumijem da su uzbuđeni, ali ne bi trebali biti uplašeni i ne bi trebali prekidati terapiju, poručio je prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med., pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskog reumatološkog društva.

Lijekovi su, kaže, djelotvorni i prednost je što se uzimaju na usta.

- Iskustva su zapravo izvrsna do sada, ako govorimo o njihovu učinku, cijela ta skupina lijekovima ima brz učinak i bolesnici su ih prihvatili zato što brzo osjete dobrobit, dodao je Anić.

Iz europskog povjerenstva za ocjenu rizika preporučuju da lijekove starijima od 65, pušačima i rizičnim skupinama treba davati samo kada nije dostupna prikladna terapijska alternativa.

- Ono što je novo sad u ovom slučaju jest da je EMA napravila sveobuhvatan pregled sigurnosnih podataka o svim lijekovima koji pripadaju ovoj skupini kako bi se informacije o njihovim potencijalnim rizicima mogle ujednačeno navesti za sve lijekove iz te skupine s obzirom na to da imaju isti mehanizam djelovanja, istaknula je voditeljica Ureda za odnose s javnošću, HALMED Ivana Šipić Gavrilović.

Iako HALMED-u pacijenti nisu prijavili nijednu sumnju na srčani ili moždani udar, drugih ima.

- Zaprimili smo tri prijave slučajeva ugrušaka u venama od čega za jednu prijavu imamo podatak o oporavku osobe, za druge dvije nam, nažalost, taj podatak nije dostupan, također imamo jednu prijavu sumnje u pojavu maligne bolesti, rekla je Šipić Gavrilović.

Suradnja s liječnicima najvažnija je kako bi se terapija prilagodila pacijentovu stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:52