U TIJEKU SANACIJA

Upozorenje HEP-a građanima: ‘Ne koristite električnu energiju u srušenim objektima‘

Nakon najsnažnijeg jučerašnjeg potresa bez eletrične energije je bilo ostalo više od 150 tisuća korisnika
Petrinja
 Goran Mehkek/Cropix

Jučerašnji razorni potres uzrokovao je brojne kvarove na elektroenergetskoj mreži pa su bez struje ostali potrošači na području Petrinje, Velike Gorice i okolnih mjesta, a bez napajanja su bili dijelovi Siska i Zagreba,

HEP u najnovijem priopćenju za javnost izvještava o trenutnom stanju u opskrbi električnom energijom na područjima pogođenima potresom.

"Radnici Hrvatske elektroprivrede uspjeli su jučer do 22 sata vratiti opskrbu električnom energijom za oko 85 posto korisnika mreže u Sisačko–moslavačkoj županiji. U okolici Siska bez napajanja je tijekom noći bilo oko 200 korisnika mreže dok je u okolici Petrinje i samom gradu bez napajanja bilo oko 5000 korisnika mreže. Još sinoć je na području Petrinje uključena sva javna rasvjeta. U Zagrebu i okolici je bez napajanja oko 100 korisnika mreže.

Napominjemo da je nakon najsnažnijeg jučerašnjeg potresa bez napajanja bilo ostalo više od 150 tisuća korisnika, i to oko 50 tisuća korisnika mreže na području Sisačko-moslavačke županije, 32 tisuće na području Velike Gorice te oko 70 tisuća korisnika na području grada Zagreba.

Tijekom današnjeg dana nastavlja se sanacija kvarova na području Sisačko–moslavačke županije, u čemu će pomoći dodatne ekipe iz okolnih HEP-ovih distribucijskih područja.

Još uvijek nije moguće procijeniti ukupnu štetu, poručuju iz HEP-a. Učestali naknadni potresi dovode do novih lokalnih prekida napajanja i potrebe za dodatnim intervencijama, koje se odvijaju u vrlo složenim uvjetima jer je pristup energetskim objektima otežan. Treba napomenuti da je napajanje dijelova elektroenergetskog sustava osigurano privremenim rješenjima s ciljem normalizacije opskrbe za krajnje potrošače, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste.

Radi vlastite sigurnosti te da bi se uključenja napona uspješno provela mole se građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

Sve dežurne službe Hrvatske elektroprivrede nakon danonoćnog rada na terenu i danas nastavljaju s intervencijama i ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom", poručili su iz HEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 23:48