HODOČAŠĆE

Upozorenje hodočasnicima koji će ići u Sinj: ‘Birajte misu na kojoj nije gužva‘

Na samostanskom dvorištu čeka vas oko 600 sjedećih mjesta. Posredstvom videozida misu možete pratiti u crkvi i u klaustru
 Saša Burić/Cropix

U povodu predstojeće proslave blagdana Velike Gospe u Sinju, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo oglasio se otvorenim pismom u kojem hodočasnicima, vjernicima i štovateljima Čudotvorne Gospe Sinjske skreće pozornost na to da se ovogodišnje slavlje dočekuje “u novim okolnostima i na prvi pogled na drugačiji način”.

“Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske 14. i 15. kolovoza umjesto procesije iznijet ćemo na crkveno dvorište. Bit će vam na pogled, ali vas molimo da se ne tiskate oko nje i da je ne dodirujete. Izostat će dakle, vanjska manifestacija, ali neće izostati duh samog blagdana Velike Gospe”, odmah naglašava fra Ante i nastavlja:

“Možda nam je ovogodišnja proslava prigoda ući dublje u ono što slavimo. Izostat će vanjsko pokazivanje, ali naša nutrina, naš duh, naša pobožnost, molitva i zahvala moći će više doći do izražaja. Prijetnja epidemije koja nas okružuje zasigurno nas uvlači dublje u našu nutrinu, daje nam prigodu dubljeg razmišljanja o vlastitom životu i o životu bližnjih te o osobnom odnosu s Bogom.

Budimo vjernici. Gledajući s te strane, zapravo se blagdan Velike Gospe u Sinju neće bitno promijeniti. Imat ćete prigodu cijeli dan uoči Velike Gospe (od 6 do 21 sat) svaki sat sudjelovati u slavlju svetih misa. Na sam blagdan Velike Gospe isto tako svete su mise svaki sat (od 4 do 21 sat).

Stoga vas molimo da razborito prosudite na koje ćete slavlje svete mise doći. Ako vidite da je dvorište već puno, pođite u grad i popijte kavu gdje cijene nisu višestruko povećane, pa dođite na sljedeću misu. Na samostanskom dvorištu čeka vas oko 600 sjedećih mjesta. Posredstvom videozida misu možete pratiti u crkvi i u klaustru.

Ispovijedamo u klaustru i na dvorištu ispod odrine po cijele dane. Dobro pogledajte gdje je manje vjernika pa tu ostanite u redu za ispovijed, a ako je previše vjernika na okupu, prošetajte gradom pa se vratite kasnije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:06