JESMO LI SPREMNI ZA ČLANSTVO U EU? > PRIMJEDBE KOJE ĆE BITI U IZVJEŠĆU BRUXELLESA

Upozorenje iz EU: DOBRO RAZMISLITE je li Liniću i Čačiću mjesto u Nadzornom odboru Ine!

 Damjan Tadić / CROPIX

Dobro razmislite je li ministrima mjesto u nadzornom odboru Ine, privedite kraju privatizaciju brodogradilišta i odustanite od dodatnog oporezivanja mobilnih operatera, glasi sažetak glavnih primjedbi koje će biti u izvješću Bruxellesa o spremnosti Hrvatske za europsko članstvo, otkriva visoki izvor iz vanjskopolitičke službe Europske unije, a prenosi hrt.hr.

Naime Bruxelles razumije da je Ina strateški važna za Hrvatsku, ali ipak ne gleda blagonaklono na imenovanje ministara Radimira Čačića i Slavka Linića u nadzorni odbor kompanije. Također, Bruxelles će upozoriti na činjenicu da porez za pružanje usluga u mobilnim mrežama nije u skladu s europskim zakonima.

Visoki izvor iz vanjskopolitičke službe Europske unije kaže i da će se u izvješću o ispunjavanju europskih obveza Hrvatske naći primjedba o nedovršenoj priči s privatizacijom brodogradilišta.

Ne bude li to pitanje riješeno do ulaska Hrvatske u EU, škverovi će morati vratiti 10 milijardi kuna, koliko su dobili kroz državne potpore. Ne vrate li novac, ići će u stečaj, što će biti loša vijest za radnike, ali i za proračun iduće godine, ističe izvor, usput kritizirajući i nedostatak stranih ulaganja u Hrvatskoj.

Sve te primjedbe mogle bi se naći u skorom izvješću i monitoring-tablicama za Hrvatsku koje će Europska komisija predstaviti članicama oko 20. travnja.

Izvor ocjenjuje da će opći ton travanjskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali ističe kako je važno da Vlada ozbiljno odradi posao za redovito godišnje izvješće koji Bruxelles o Hrvatskoj priprema u listopadu, javlja Hrt.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:55