TURISTIČKA ZAJEDNICA

Upozorenje iznajmljivačima: ‘Ni slučajno ne plaćajte to, riječ je o čistoj prijevari!‘

Privatni iznajmljivači dobivaju dopise i uplatnice od strane određene tvrtke pod nazivom ‘Privatni smještaj‘
 Vojko Bašić/cropix

Privatni iznajmljivači s područja otoka Visa i Brela, prema saznanjima direktora tamošnjih turističkih zajednica, nedavno su na kućne adrese dobili uplatnice s iznosom od 295 kuna i pozivom za upis u tzv. elektronički registar privatnog smještaja, zbog čega je upozorenjem o prijevari reagirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, skrenuvši vlasnicima privatnog smještaja za turiste pozornost da ne nasjedaju na poštu adresiranu iz tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o., registrirane na zagrebačkoj adresi Međimurska ulica 19, i ne uplaćuju joj nikakav novac, piše Slobodna Dalmacija.

"Upozoreni smo od strane pojedinih kolega s terena da privatni iznajmljivači dobivaju dopise i uplatnice od strane određene tvrtke pod nazivom 'Privatni smještaj' j.d.o.o. iz Zagreba s pozivom na uplatu i samim time prijavu u elektronički registar privatnog smještaja.

Kako vam je poznato, ne postoji nikakav službeni elektronički registar privatnog smještaja pa je ovdje riječ o čistoj prijevari", stoji u upozorenju Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj su potvrdili naša saznanja kako iza spomenute tvrtke stoji njezin vlasnik Ferijan Perković.

Online platforma

Perkovićeva je zagrebačka tvrtka - na svoje ime ih je do sada što u Zagrebu, što u Varaždinu, prema podacima iz Sudskog registra, isti vlasnik otvorio osam (tri su brisane, pet ih je aktivnih) - privatnim iznajmljivačima odaslala poziv za upis u elektronički registar privatnog smještaja i pripadajuću uplatnicu s iznosom od 295 kuna, "povlaštenom naknadom za jednokratno plaćanje u roku sedam dana od zaprimanja, odnosno najkasnije 19. listopada 2020.".

"Po isteku roka za uplatu ukida se povlaštena naknada te će se naknada obračunati u punom iznosu od 590 kuna, sukladno članku 1., stavak 3. općih uvjeta", piše, među ostalim, u pozivu tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o. U opisu njezinih pretežitih djelatnosti u Sudskom registru stoji "internetski portali", upis je proveden 11. srpnja 2020., a osnovana je s 10 kuna temeljnog kapitala. Istina, u posljednoj rečenici ponude naslovljene na primatelja poziva, privatne iznajmljivače, piše i kako "nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova, te nije obvezujuća, sukladno članku 10., stavak 3. općih uvjeta".

No, oni koji pažljivo ne čitaju mogli bi biti zavedeni, ne samo vješto sročenim pozivom, nego i izgledom uplatnice, a kako su u strahu od svih mogućih pristojbi koje već plaćaju državi zbog posla kojim se bave, čak i požuriti s uplatom zahvaljujući kojoj će, najjednostavnije rečeno, zapravo biti oglašeni na još jednoj od brojnih domaćih online platformi za oglašavanje privatnog smještaja u nastajanju. I tu su uslugu, ako jesu, i platili...

Iznajmljivači su inače laka meta, jer je većina njihovih osobnih podatka poput adrese i identiteta dostupna na internetu, u oglasnicima smještaja i web-stranicama apartmana i kuća za turiste. Ono što ih je, u konkretnom slučaju, dodatno moglo dovesti u zabludu jest naziv elektronički registar privatnog smještaja, jer je zasigurno mnogima ostala zvoniti u ušima najava iz predizbornog programa HDZ-a uoči protekle turističke sezone o uspostavi nacionalnog booking portala privatnog smještaja.

U splitsku Turističku zajednicu se, provjerili smo, nisu javljali iznajmljivači, koji su dobili uplatnice tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o., kao ni u županijsku, u kojoj su odlučili reagirati nakon poziva direktora lokalnih TZ-a iz Brela i Komiže. I iz jedne i druge pokušali su kontaktirati Ferijana Perkovića, ali im se nije javljao na telefonske pozive. No, slažu se, kako to što radi zasigurno nije po propisima Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice.

- Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, mi nemamo popis iznajmljivača, pa smo na adrese naše 42 lokalne turističke zajednice odaslali dopis s upozorenjem da na svom terenu upozore privatne iznajmljivače i kažu im da se radi o prijevari. Nismo nigdje prijavljivali... Ne znamo na koje bismo institucije to trebali slati niti kojim bismo mehanizmima to spriječili. I odakle mu uopće baza podataka? Nažalost, takvih slučajeva ima puno... Nije ni prvi ni zadnji koji pokušava. U startu smo znali da je to prijevara, naše je bilo upozoriti ljude, koji znaju kakve obveze imaju, da ne misle da trebaju još nešto drugo plaćati. No, čini se da je ova priča tek bila započela – kazala je za Slobodnu Dalmaciju Jurana Batovanja iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, iz koje je stigla reakcija nakon poziva Bogoljuba Mitrakovića iz TZ-a Komiže i Valentine Medić Vitković iz TZ-a Brela.

Nasjedali i obrtnici

- Odmah sam reagirao, čim su mi počeli dolaziti zbunjeni iznajmljivači s uplatnicama i raspitivati se o čemu je riječ. Što je dalje bilo, ne znam. Ne znam je li uslijedila ikakva prijava niti je li se i što, osim upozorenja, poduzelo u tom pogledu - kazao nam je Bogoljub Mitraković, direktor Turističke zajednice u Komiži, napominjući kako su mu neki primatelji uplatnica rekli kako su pokušali provjeriti o čemu je riječ pozivima na oglašeni telefonski broj pošiljatelja, ali je linija bila zauzeta. Ustvrdio je i kako odmalena poznaje Komižanina Ferijana Perkovića.

Sjeća ga se, dok je još bio dijete, kao talentiranog informatičara, a i ostali Komižani s kojima smo kontaktirali opisali su ga kao nekadašnjeg samoukog kompjutoraša, koji je još kao dijete bio uronjen u svijet računarstva.

Da otočani nagađaju o kome je riječ svjedoči i komentar "zna se koji je... dotični Komižanin", objavljen u jednoj viškoj Facebook grupi u kojoj je također osvanuo screenshot uplatnice Perkovićeve tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o. Neki Višani pišu kako su stigle na adrese članova njihove bliže rodbine, koji se već deset godina ne bave iznajmljivanjem, dok se drugi prisjećaju kako je svojedobno, u nečijoj drugoj režiji, slična priča kružila i među obrtnicima kad su dobivali pozive i uplatnice za članstvo u nekakvom registru obrtnika.

Uspjeli smo stupiti u kontakt s Ferijanom Perkovićem. Nakon što prvog dana nije odgovarao na naše brojne telefonske pozive, drugi dan se javio SMS porukom u kojoj nas je obavijestio da je na putovanju u inozemstvu te uputio na slanje upita elektroničkom poštom.

Njegovi odgovori nisu stigli do zaključenja ovog teksta niti nam se više javljao. Od tada je prošlo nekoliko dana.

Budite oprezni, pazite s mailovima

- Svima nam dobro poznate tvrtke, globalni lideri u oglašavanju smještaja, nemaju pozivne centre koji navlače iznajmljivače da se oglašavaju kod njih. Pa ipak, neki iznajmljivači primaju takve pozive. Nisu rijetki ni mailovi, koji su naizgled identični onima kakve inače dobivamo od svojih partnera u oglašavanju naših kapaciteta – piše cimerfraj.hr, navodeći kako svaki od mailova i poziva koji odstupaju od uobičajene prakse poslovanja vrijedi više puta provjeriti. Posebno ako se traži reakcija u smislu potvrde ili slanja osobnih podataka ili uplate novca.

- I naši partneri i mi, u krizi, tražimo nove modele promocije i poslovanja. Stoga ne treba biti paranoičan, ali je ipak potreban oprez u prihvaćanju novih ponuda. Najčešće je dovoljno samo provjeriti novu tvrtku ili adrese poznate tvrtke koje nude nove usluge i proizvode – savjetuju na cimerfraj.hr.

Brisane tvrtke


Ferijan Perković posjeduje i aktivnu tvrtku ISSA EXPLORER j.d.o.o. za turizam, usluge i turističku agenciju s adresom u Komiži, koja je upisana u Sudski registar 29. travnja 2020. godine. Uz OMIKRON USLUGE j.d.o.o. za trgovinu, usluge i savjetovanje (upisana 19. ožujka 2020.), te IN4 International j.d.o.o. za savjetovanje, računalne djelatnosti i turističku agenciju (upisana 6. travnja 2020.), vlasnik je i tvrtke IN4Systems d.o.o. za savjetovanje i računalne djelatnosti, uključujući i tek nekoliko mjeseci staro jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za usluge, 'Privatni smještaj' j.d.o.o.. Tri njegove tvrtke u Sudskom registru imaju status 'brisan' – INOVACIJE d.o.o. za projektiranje i informacijski inženjering, usluge i proizvodnju u stečaju, CloudSoft j.d.o.o. za informatiku i savjetovanje u stečaju, te EUROSOFT j.d.o.o. za informacijski inženjering i savjetovanje u likvidaciji.

image
Vojko Bašić/cropix

Sporni ‘privatni-smještaj‘


Na internetskoj stranici u nastajanju privatni-smještaj.hr piše kako elektronički registar privatnog smještaja počinje s radom 26. listopada 2020. te će sukladno navedenom sve usluge biti dostupne istog dana korisnicima, uključujući i servis za preuzimanje faktura za primljene uplate. Za sve upite i informacije ostavljeni su i kontakt telefon 01 5499 460 te e-mail adresa upiti@privatni-smještaj.hr. No, do jučer, 01. studenog, još nije zaživjela.

U medjuvremenu je osvanula obavijest kako ce krenuti s radom 10. studenog. Zanimljivo je da na internetu već postoji web stranica za iznajmljivače imena privatnismjestaj.hr. Osnovala ju je tvrtka 'Prvi kvadrat' d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu s milijun kuna temeljnog kapitala.

- 'Prvi kvadrat' d.o.o. vlasnik je portala privatnismjestaj.hr i nema nikakve veze s tvrtkom 'Privatni smještaj' j.d.o.o., koja stoji iza portala privatni-smještaj.hr, a koji djeluje šaljući sporne uplatnice za nepostojeće usluge, prijevarno navodeći korisnike da se radi o našem portalu. Spomenuti portal uopće nije aktivan i definitivno je riječ o prijevari. Poduzeli smo pravne radnje radi sprječavanja štete, koja nam je načinjena ovom prijevarom - kazao nam je Ozren Borić, odvjetnik tvrtke 'Prvi kvadrat' d.o.o.

image
Uplatnica 'Privatni smještaj' j.d.o.o.
Uplatnica ‘privatni Smještaj‘ J.d.o.o.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:41