PROBLEM S NEPOTPUNOM DOKUMENTACIJOM

UPOZORENJE Možda imaju sve uvjete za legalizaciju, ali 600.000 građana moglo bi ostati bez kuće!

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kaže da je čak dvije trećine podnesenih zahtjeva nepotpuno

ZAGREB - Unatoč tome što su na vrijeme predali zahtjeve i možda imaju sve uvjete za legalizaciju, čak 600 tisuća građana moglo bi ipak ostati bez svojih kuća i drugih nekretnina.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je nakon niza upozorenja proteklih mjeseci odlučila postaviti rokove do kojih vlasnici nekretnina moraju predati svu potrebnu dokumentaciju, odnosno arhitektonska i geodetska izvješća i snimke.

Rok od 30 dana

U suprotnom, istaknula je ministrica, prijeti opasnost da će njihovi zahtjevi za legalizaciju biti zauvijek odbačeni.

Razlog takvoj odluci je ogroman udio nepotpunih zahtjeva: od ukupno 820.000 predanih zahtjeva do 30. lipnja prošle godine kada je istekao posljednji rok za podnošenje zahtjeva, čak ih je dvije trećine, odnosno oko 600.000, nepotpuno.

- Zato ćemo onima koji predali takve zahtjeve dati rok od 30 dana da ih upotpune dokumentacijom. Nakon toga šaljemo opomenu u kojoj će pisati da imaju još 30 dana da predaju snimke izvedenog stanja. Ako se i nakon tog roka od ukupno 60-ak dana ogluše na upozorenja, takvi zahtjevi će biti odbijeni - upozorila je Mrak Taritaš. Prva faza upozorenja počet će za mjesec dana, do kada će, tvrdi ministrica, Agencija za legalizaciju riješiti 200.000 predmeta s potpunom dokumentacijom.

Posjetite geodeta

- Već sedam mjeseci koristim svaku priliku da upozorim građane da posjete geodete i arhitekte i što prije pribave i predaju dokumentaciju. No, situacija se nije bitno promijenila. Do 1. lipnja stizali su više-manje potpuni zahtjevi, ali nakon toga, do 30. lipnja, kada je zbog isteka roka predavano najviše zahtjeva, stizale su nam prazne košuljice! - rekla je Mrak Taritaš prilikom predstavljanja početka rada Agencije za legalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:20