NE NASJEDAJTE!

Upozorenje MUP-a o novoj phishing kampanji: ‘Korisničke podatke nemojte nikome davati‘

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke svoje elektroničke pošte, a same poruke je dovoljno izbrisati
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorilo je u subotu građane da ne nasjedaju na tzv. phishing poruke koje primaju elektroničkom poštom, u kojima se od njih traži davanje osobnih podataka, već da takve poruke odmah obrišu.

MUP u priopćenju navodi da je zaprimilo više prijava fizičkih i pravnih osoba da su elektroničkom poštom primili phishing poruke putem kojih nepoznati počinitelji iz inozemstva pokušavaju na prijevaran način doći do protupravne imovinske koristi.

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup svojoj elektroničkoj pošti, a same poruke je dovoljno izbrisati, kaže se u priopćenju.

"Korisničke podatke nemojte nikome davati. Nemojte ih upisivati na sumnjivim internetskim stranicama, a ako ipak jeste, lozinku odmah promijenite", poručuje MUP.

Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, moraju promijeniti i nju.

Na MUP TV YouTube kanalu može se pogledati više savjeta o sigurnijem internetu, kao i na twitter računima MUP-RH i CERT.hr: #Surfajsigurnije #internetskeprijevare, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 10:10