ZLATNA GROZNICA

Upozorenje s tržišta: Čuvajte se zlata, to je balon koji će puknuti

Bankari koji se brinu o novcu najbogatijih kažu da se na zlatu više ne može zaraditi, a cijena mu uskoro može pasti

ZAGREB - Zlato je dosegnulo nove rekorde od 1340 dolara za uncu, a trezori banaka zatrpani su zlatom. Ulagači su prikupili šestinu svjetskih rezervi, ili oko 30 tisuća tona, više nego što u rezervama drže sve centralne banke zajedno. Svi se boje nove krize i inflacije pa spremaju novac u ono što smatraju najsigurnijim - zlato.

Rastu srebro i platina

S njim rastu i cijene srebra, koje su na tridesetogodišnjem rekordu, kao i cijene platine.

Proizvođači i ulagači u zlato tvrde da će unca do kraja godine koštati 1500 dolara, a u sljedećoj godini čak i 2500 dolara.

‘Ulažite u robu’

No, neki bankari, koji vode računa o portfeljima i ulaganjima najvećih bogataša, upozoravaju: Čuvajte se zlata! Na njemu se više ne može zaraditi upravo zbog rekordne cijene.

Cijena zlata je postala frenetična i može kolabirati, upozoravaju bankarski savjetnici. Ljudi se pitaju je li riječ o novom balonu te, ako jest, kad će puknuti.

Predviđaju da bi cijena mogla pasti za stotinjak dolara u sljedećih nekoliko tjedana.

Najbogatije obitelji su više nego ikad zainteresirane da ulažu u robu poput metala i energije jer njihove cijene ne skaču gore-dolje kao dionice i obveznice.

Štoviše, privatni bankari iz U. S. Trust’s Banks savjetuju ulaganje u robu jer će ona odigrati važnu ulogu u globalnom oporavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:10