SKANDAL U ZAPREŠIĆU

UPOZORENJE SDP-A Dvorac bana Jelačića HDZ koncesijom predao na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost

SDP-ovci Grada Zaprešića oglasili su se priopćenjem vezanim uz dvorac bana Jelačića i njegovo stavljanje u komercijalnu upotrebu. U priopćenju se kaže: 'Unatoč proceduralnom kršenju Zakona o koncesijama, čime nije poštovana procedura javne objave, vladajuća koalicija gradonačelnika Željka Turka (HDZ), na zadnjoj sjednici u ovom mandatu Gradskog vijeća Grada Zaprešića, 28.3.2013., pred gotov čin stavila je gradske vijećnike i samo s jednim glasom više donijela sramotnu odluku, kojom se dvorac bana Jelačića u Novim dvorima daje u koncesiju na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost.

SDP-ovci u priopćenju dalje kažu: 'Još davne 2001. godine, Ministarstvo kulture je u vlasništvo Grada Zaprešića prenijelo čitavi kompleks Novih dvora Jelačićevih, koji je trebalo aplicirati na fondove Europske unije po uzoru na vukovarski dvorac Eltz, Stari grad Varaždin, dvorac Erdödy u Jastrebarskom ili šibensku tvrđavu Sv. Mihovila. Umjesto toga, unazad 7 godina, poslovi na uređenju Jelačićeva dvorca, povjereni su građevinskoj firmi Graditelj, u vlasništvu istaknutog HDZ-ovca Ive Lukića, kada je utrošeno preko 8 milijuna kuna, a dvorac još nije obnovljen već je nastavljeno njegovo propadanje i devastiranje.

Na opće iznenađenje oporbenih vijećnika koalicije SDP-HSU i nezavisne liste Glas Zaprešića, koji ovu odluku nisu podržali, vladajuća većina odlučila je, u maniri predizborne manipulacije, koncesijom na 50 godina, dvorac i susjednu Richterovu zgradu predati privatnoj Visokoj školi za poslovanje i upravljanje, čiji je dekan bivši gradonačelnik Vinko Morović, a predsjednik Upravnog vijeća gradonačelnik Turk. Osim kršenja zakonske procedure, oporbeni vijećnici iznijeli su niz primjedbi na brojne manjkavosti i nedorečenosti ugovorne i natječajne dokumentacije, a koje otvaraju prostor manipulacijama od strane koncesionara.

Prema predstavljenoj idejno-projektnoj dokumentaciji, ostavština bana Jelačića bila bi svedena na njegovu spomen-sobu, koja bi zauzimala svega 1/8 interijera dvorca i postala marginalna, čime aktualna gradska vlast praktički odustaje od javne namjene dvorca te kulturno-povijesnog i muzejskog vrednovanja Novih dvora i brendiranja Jelačićeva grada.', kaže se u priopćenju SDP-a Grada Zaprešića.

SDP-ovci iz Zaprešića smatraju da je ovo samo jedan u nizu primjera neodgovornog upravljanja imovinom Grada Zaprešića i gospodarenja kao s privatnom ostavštinom, te graniči s potencijalnim sukobom interesa, u korist povlaštenih interesnih skupina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:54