SMETAJU MU BOŠNJACI?

Upozorili da im vozač vrijeđa djecu, pa ostali bez busa: ‘Psovao im je mater, nazivao ih konjima...‘

Učenici sada moraju pješačiti 1,5 km jer su se usudili požaliti na vozačeve pogrde na nacionalnoj osnovi

Husein Dolić s 11-godišnjim sinom, učenikom četvrtog razreda osnovne škole, na dojučerašnjem autobusnom stajalištu

 Robert Fajt/Cropix

Nakon što su se roditelji učenika iz Široke Rijeke, malog mjesta u blizini granice s BiH, požalili da im vozač autobusa karlovačkog Autotransporta vrijeđa djecu, on je prestao primati putnike na križanju na kojemu je to radio dotad i to sada radi kilometar i pol dalje.

I prva i druga stanica improvizirana su stajališta, odnosno riječ je o križanju s nerazvrstanom cestom, jer, uostalom, prave stanice ne postoje na čitavoj ruti do 20 kilometara udaljenog Vojnića, odnosno, prva je u Miholjskom, do koje đaci imaju 15 kilometara.

Putnici tako sada moraju pješačiti kilometar i pol po opasnoj državnoj prometnici koja inače spaja D-1 s graničnim prijelazom Maljevac. U karlovačkom Autotransportu kažu da su ukorili vozača, koji se pak žali na ponašanje đaka, ali tvrde da je promjena učinjena zbog sigurnosti putnika dok se ne sagrade stajališta.

Nameću se, međutim, dvije nelogičnosti, kako to da je do promjene došlo neposredno nakon što su se roditelji požalili na vozača i kako to da je prvo stajalište postalo nesigurno za putnike baš sada, prvi put od kraja Domovinskog rata, jer je isti vozač istoga koncesionara na istom mjestu putnicima stajao prethodnih 27 i pol godina?

Osmero učenika

- Dijete nam ide u četvrti razred i ima 11 godina. Iz sela je osmero đaka, a bude i ponešto drugih putnika. Svih godina autobus nam je stajao na tom raskrižju ispred kuće. Nekoliko mjeseci dijete mi se žalilo da ih vrijeđa vozač. Nazivao ih je magarcima i konjima te im je psovao mater. Kako smo 1. maja imali polaganje kamena temeljca za Islamski centar, pitao je hoće li ga voditi tamo na janjetinu i krmetinu. To nije u redu i ne mogu to shvatiti drukčije nego kao uvredu na nacionalnoj osnovu, jer su svi đaci koje primi u autobusu u Širokoj Rijeci Bošnjaci i muslimani - kaže nam majka dječaka Fatima Dolić.

Ismijavali ih

Zato je, dodaje, napisala pismo Autotransportu Karlovac i zamolila da se vozač više ne ponaša tako. Prvo je nazvala ostale roditelje koji su joj, kaže, potvrdili da su se i njihova djeca požalila na vozača. Reakcija je uslijedila sutradan. Putnike koji su čekali na stajalištu kao i svakoga dana, vozač prvi put nije pokupio, samo je prošao kraj njih. Nastavilo se tako i sljedećih dana.

- Nitko nam ništa nije rekao, a kad je susjeda pitala vozača zašto to radi, rekao joj je neka pita mene, jer sam ja kriva za sve - govori Fatima.

Njihov sin nije išao u školu tri dana, jer ga Fatima nije imala čime odvesti do nove stanice, jer kod kuće ima dvoje male djece, a suprug Husein radi u Austriji i dolazi samo vikendom. On je žalostan. Pokazuje nam videosnimku autobusa koji prolazi pokraj putnika na stajalištu, a među nekoliko njih je i njegov sin, koji se potom okreće, te se vraća kući s torbom na leđima.

Fatima Dolić kaže da joj na njezino pismo iz Autotransporta nikada nisu odgovorili, ali je ono pročitano na sastanku na temu autobusnih stanica, koji je održan u Vojniću, na kojemu su sudjelovali predstavnici Općine, policije, prijevoznika, škole i roditelja.

- Zapravo su radili sprdačinu, to je bila neka vrsta pošalice na koju su se nasmijali svi - zaključila je ona.

- Ovdje se sve radi naopako. Pisali smo i molili da se na zavoju ispred kuće postavi bankina i nitko nas nije doživljavao. Susjed je čak ponudio da će je on financirati. Onda se u banderu zaletjela jedna učiteljica i poginula. Tri dana kasnije postavljena je bankina. Zar se morala čekati tragedija? - govori Husein, pitajući se čeka li se i u ovom slučaju nova tragedija.

Navodni manjak vozača

Za problem s Autotransportom išli su pitati u Karlovačku županiju, otamo su ih, kažu, uputili u Općinu, a tamo su im rekli ako im smeta visoka trava uz cestu, neka je pokose, tvrde.

- A što učiniti, dijete smo ispisali iz Maljevca jer su ukinuli školu, pa zato i ide u Vojnić. Da ga sada ispišemo iz Vojnića i šaljemo u Veliku Kladušu? - pitaju se Dolići.

Inače, u posljednje vrijeme na istog se prijevoznika žali puno roditelja s karlovačkog područja, jer bez najave povremeno ukinu neke "školske" linije. Pravdali su to manjkom vozača.

PRIJEVOZNIK:

Prijevoznik: Stajališta nisu sigurna, a vozač je upozoren

U Autotransportu nam kažu da su održali sastanak na tu temu u Općini Vojnić, na kojemu su bili i predstavnici roditelja učenika iz Široke Rijeke te da su tamo zaključili kako će se, dok se na propisani način ne obilježe i sagrade autobusna stajališta, za što je Općina naručila projektnu dokumentaciju, zaustavljati na najprikladnijim i najsigurnijim lokacijama.

Na biranim lokacijama, navode, jedino je moguće ukloniti autobus s kolnika radi sigurnog ulaženja putnika.

- Na prigovore na ponašanje vozača uzeta je njegova pisana izjava, upozoren je na ponašanje iako on ističe da je ponašanje učenika pri vožnji u autobusu ponekad neprimjereno. On je na to upozorio roditelje, na čemu su mu zamjerili, stoga ne bismo spekulirali o uzročno-posljedičnoj vezi ukidanja stanice - kažu nam u Autotransportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:21