ZATVOR U REMETINCU

Uprava drastično pooštrila režim nakon spektakularnog pokušaja bijega državljanina Srbije i izazvala pobunu odvjetnika

Nezadovoljstvo je izazvala i kamera u prostoriji za razgovore. Odvjetnici sumnjaju da se time krši pravo na povjerljivost...

Dvorište zatvora Remetinec

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon pokušaja bijega zatvorenika, uprava zatvora u Remetincu toliko je pooštrila režim da je izazvala pobunu odvjetnika pa je njihova cehovska organizacija morala reagirati u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

U travnju ove godine zamalo im je iz zatvora pobjegao Filip Obadović, državljanin Srbije koji je bio uhićen po tjeralici Srbije radi izdržavanja trogodišnje zatvorske kazne koju je dobio za trgovanje drogom. Dok je bio u ekstradicijskom istražnom zatvoru susret s odvjetnikom je iskoristio za bijeg.

Iskočio kroz prozor

Bio je, naime, doveden u prostoriju za razgovor s odvjetnikom, no kada se trebao vratiti u ćeliju počeo je razbijati pregradno staklo, prešao u dio za odvjetnike te kroz prozor skočio u dvorište. Pravosudni policajci ipak su ga svladali pa je sve ostalo u pokušaju bijega.

Uprava zatvora je, međutim, nakon toga odredila drugu prostoriju za razgovor odvjetnika i njihovih klijenata. Odvjetnici kažu da nije prikladna, a problem je to i što se prostorija zaključava, a odvjetnici nerijetko ostanu i po petnaest minuta nakon završetka razgovora zaključani. Nezadovoljstvo je izazvala i kamera u prostoriji za razgovore. Odvjetnici sumnjaju da se time krši pravo na povjerljivost između njih i klijenata, odnosno da se snima kompletna komunikacija s branjenikom.

Ima još problema na koje ukazuju, pa se Hrvatska odvjetnička komora (HOK) službeno obratila Ministarstvu pravosuđa i uprave upozorivši na probleme koje stvara novi režim u Remetincu. Tako je prije desetak dana delegacija HOK-a, u kojoj je bilo troje odvjetnika iz vodstva Komore, održala sastanak s predstavnicima Ministarstva pravosuđa, njihove Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Predočili su im sve probleme, od toga da odvjetnici ostaju zaključani u zatvoru pa do prigovora kako im se u Remetincu ne dopušta razmjenjivanje dokumentacije s branjenicima.

Nema audiosnimanja

No, kada se Ministarstvo pravosuđa pita, problema gotovo da nema.

- Na sastanku je u konstruktivnom tonu razmotreno više rješenja i mogućnosti njihove realizacije, a sukladno dogovoru sa sastanka, HOK-u je poslana obavijest o aktivnostima zatvora u Zagrebu kojima se poboljšava tretman odvjetnika pri posjetu branjenicima i povećava njihova sigurnost, kao i sigurnost drugih posjetitelja, ali i osoba lišenih slobode - odgovorili su na naše upite o novom režimu koji je izazvao odvjetnički bunt.

Kažu i da se u zatvoru u Remetincu planiraju "određeni građevinski radovi i arhitektonske prilagodbe prostora namijenjenih posjetu osobama lišenih slobode sukladno rješenjima o kojima se raspravljalo na sastanku".

- Ističemo da je u svim kaznenim tijelima, pa tako i u zatvoru u Zagrebu, sigurnost svih dionika primarna. Povjerljivost komunikacije odvjetnika i branitelja je u svim kaznenim tijelima zajamčena, a sigurnosni uređaji jamče tajnost i povjerljivost svih podataka - odgovorili su u Ministarstvu uz neslužbeno pojašnjenje kako se sastanci odvjetnika i zatvorenika snimaju videokamerom, ali bez audiozapisa, što znači da razgovor odvjetnika i branjenika ostaje tajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:41