PROBLEMI NA RADIOLOGIJI

Uprava Vinogradske Berošu poslala očitovanja: ‘Dvaput je tražena smjena Zadravec, nije prošlo‘

‘Zatraženo je od Ministarstva zdravstva da se provede hitan inspekcijski nadzor, stručni i financijski‘
Dijana Zadravec, Mario Zovak
 Cropix

Uprava KBC-a Sestara milosrdnica poslala je u utorak očitovanja koja je zatražio ministar zdravstva Vili Beroš vezano za probleme na radiologiji, točnije u Klinici za tumore.

V.d. ravnatelja Mario Zovak kazao je da su očitovanja poslana te da su od resornog Ministarstva zatražili pomoć, bilo u vidu pripomoći radiologa iz drugih javnih ustanova ili neko drugo adekvatno rješenje.

- Poslano je više očitovanja. Očitovao se predstojnik Klinike za tumore, dr. Milas, zatim dr. Sabalić. Proslijedili smo i očitovanja Radničkog vijeća i Povjerenstva za unutarnji nadzor koji datiraju od listopada prošle godine, u kojem traže smjenu predstojnice - govori Zovak. Pojašnjava da je u više navrata od predstojnice Dijane Zadravec unatrag duljeg perioda tražio očitovanja te da je Zadravec odgovore uredno slala i pojašnjavala kako problema nema.

S obzirom na činjenicu da je Zadravec optužila odjelnog liječnika Vladimira Kalouseka za falsificiranje dokumenata i višemilijunske ugovore, a on je pak to demantirao i tužio šeficu za klevetu, ravnatelj Zovak zatražio je inspekcijski nadzor.

- Zatraženo je od Ministarstva zdravstva da se provede hitan inspekcijski nadzor, stručni i financijski - kaže Zovak.

Inače, Povjerenstvo za unutarnji nadzor i Radničko vijeće dva je puta jednoglasno zatražilo smjenu Zadravec s rukovodećih pozicija. Odluke su donosili jednoglasno, a prvi put je to bilo nakon što je došlo do sukoba između Zadravec i Mije Primorac u prosincu 2019. Naime, Zadravec je tada bila zamjenica ravnatelja i predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Iako je bila zakazana sjednica Upravnog vijeća, tadašnji ministar Kujundžić zatražio je odgodu od tadašnjeg predsjednika UV Slavka Oreškovića, da bi ga nakon toga smijenio i na njegovo mjesto postavio državnog tajnika Tomislava Dulibića. U međuvremenu je Zadravec, unatoč Radničkom vijeću i Povjerenstvu, UV oslobodilo 'optužbi'. Ta dva tijela su prošle jeseni opet zatražile smjenu s rukovodeće pozicije, ovaj put s mjesta predstojnice, jer zamjenica ravnatelja više nije otkako je poništen natječaj za ravnatelja prošlog lipnja. Na jesen su tražili smjenu zbog organizacijskih propusta, no kako je Zadravec takve optužbe demantirala nije došlo do smjene.

Na ovu temu oglasio se u utorak priopćenjem ministar Beroš koji smatra da probleme treba riješiti Uprava KBC-a.

- Rješenje za akutne probleme nedostatka radiologa u KBC-u Sestre milosrdnice kao i u Klinici za tumore, koja je u sastavu te zdravstvene ustanove, na upravi je KBC-a i očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga, posebno onkološkim bolesnicima i onima s drugim težim oboljenjima. Pacijenti ne smiju biti uskraćeni za usluge zbog organizacijskih problema niti zbog međuljudskih odnosa. Takva moja jasna poruka upućena je ravnatelju i svim njegovim suradnicima odgovornima za upravljanje svim procesima u bolnici - kazao je Beroš i dodao da problem mora biti riješen.

Zadravec: Nitko od radiologa koji su otišli iz bolnice nije mene navodio kao razlog, kao što se insinuira

Prof. Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Sestre milosrdnice, ovih je dana u više navrata rekla kako sve što se iznosi u javni prostor od dr. Milasa ne odgovara istini te da se pacijenti ne moraju zabrinjavati, jer će dobiti svu skrb koju trebaju. Kazala je i kako su međuljudski odnosi dobri, a da nitko od kolega radiologa koji je otišao iz bolnice nije nju navodio kao razlog, kao što se to insinuira.

Za medije je komentirala i da je na poslu bilo dovoljno liječnika, njih sedam. Osvrnula se ponovno na predstojnika Milasa i komentirala kako je on rekao da Klinika za tumore operira tumore glave i vrata bez učinjenih nalaza.

- E pa sada, doktor Milas širi dezinformacije. Pacijenti s tumorima glave i vrata već se više od godinu dana obrađuju u Vinogradskoj, jer CT u Klinici za tumore nije adekvatan za takvu obradu - kazala je za medije Zadravec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 04:29