ISPRIČAO SE

Upravitelj crkve u Prozorju ogradio se od propovijedi fra Dominika koju je prenosio HTV: ‘Iskreno mi je žao...‘

‘Iskreno mi je žao što su se u njegovoj propovijedi pojavili trenuci koji se mogu razumjeti kao politički govor‘, porčuje pater Grgić
Pater Dominik Gerbic
 HRT screenshot

Propovijed koju je tijekom svete mise u Prozorju kraj Dugog Sela, prenošene na prvom programu HTV-a, održao fra Dominik Kristijan Gerbic izazvala je veliku pozornost hrvatske javnosti, posebice zbog činjenice da se još za trajanja televizijskog prijenosa od njezina sadržaja javna televizija ogradila.

Gerbic je u toj propovijedi, između ostalog, rekao i da je ''da' za HDZ, SDP, Možemo i sve lijeve, ujedno i 'ne' za Hrvatsku', da su se 'neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera (usudili) govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani' te da su svećenici 'jedan sabor koji je veći i jači od državnoga'

HTV se odmah u nedjelju žurno ogradio od njegovih riječi, a reakcija je u utorak stigla i od patera Ilije Grgića, upravitelja crkve Predragocjene Krvi Kristove u Prozorju. U kratkom priopćenju koje je objavljeno na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije, Grgić se također ograđuje od stavova izrečenih u propovijedi.

Njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Budući da sam odgovoran za organiziranje rasporeda svećenika predslavitelja svetih misa nedjeljama što ih izravno prenosi HRT na 3. programu iz crkve Predragocjene Krvi Kristove u Prozorju, nakon što sam prethodnih nedjelja te mise predvodio sam, za nedjelju 25. travnja 2021. godine zamolio sam da predvoditelj bude fr. Dominik Kristijan Gerbic, OP, član Hrvatske dominikanske provincije.

Njega sam pozvao, vodeći se dobrom vjerom i činjenicom da je fr. Dominik doktorand te sam smatrao da ga mogu zamoliti za ovu uslugu.

Iskreno mi je žao što su se u njegovoj propovijedi pojavili trenuci koji se mogu razumjeti kao politički govor, prokazivanje ili sugeriranje određenih ideja. Na sadržaj propovijedi niti mi priliči, niti mogu imati utjecaja, niti mi je bila namjera ni želja da euharistijsko slavlje potiče bilo kakvu polarizaciju u društvu.

Za sve neugodnosti koje imaju vjernici zbog nedjeljne propovijedi izrečene u Prozorju, iskreno se ispričavam - poručio je Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:41