OBJAVILO MINISTARSTVO

Upravnim nadzorom utvrđene brojne nepravilnosti na Fakultetu hrvatskih studija

Fakultetu je naloženo da hitno izmijeni nezakonite odredbe Statuta i donese novi Pravilnik o unutarnjem ustroju radnih mjesta

Fakultet hrvatskih studija (arhivska fotografija)

 Ronald Gorsic/CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je u četvrtak da su upravnim nadzorom na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu utvrđene mnoge nepravilnosti te da je nalaz i mišljenje dostavilo Poreznoj upravi, Državnom odvjetništvu i Državnom inspektoratu.

Upravni nadzor pokrenut je u rujnu ove godine nakon, kako je izvijestio portal Telegram, predstavki zaposlenika Fakulteta, pučke pravobraniteljice, saborskog Odbora za obrazovanje i Ministarstva rada.

Upravnim nadzorom utvrđene su mnoge nepravilnosti, potvrdilo je Hini Ministarstvo u četvrtak, a Fakultetu je naloženo da hitno izmijeni nezakonite odredbe Statuta i donese novi Pravilnik o unutarnjem ustroju radnih mjesta.

Mora hitno donijeti i novi Pravilnik o načinu korištenja i raspodjele prihoda, uz suglasnost Sindikata, sukladno Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje, kao i Pravilnik o raspisivanju i provedbi javnih natječaja, u skladu s Kolektivnim ugovorom za znanost i visoko obrazovanje.

Fakultetu je naloženo da sve opće akte uskladi sa Zakonom i Statutom Sveučilišta i Fakulteta te revidira način održavanja sjednica Fakultetskog vijeća kako se ne bi događalo da se jedna sjednica održava kroz dulje vremensko razdoblje. Svi akti moraju se uskladiti i s Jedinstvenim metodološko-nomotehničkim pravilima za izradu akata koje donosi Hrvatski sabor.

Isto tako Fakultet mora Ministarstvu dostaviti odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o izvođenju znanstvenih smjerova diplomskih studijskih programa jednopredmetnog i dvopredmetnog studija filozofije, jednopredmetnog studija hrvatskog latiniteta, jednopredmetnog studija kroatologije i jednopredmetnog studija povijesti.

Fakultet hrvatskih studija Ministarstvu se mora očitovati temeljem čega je određen naziv smjera znanstveno-nastavnički i koji se akademski naziv stječe završetkom toga smjera te sa svojih mrežnih stranica, s popisa studija koje ima pravo izvoditi, mora ukloniti preddiplomski sveučilišni studij Odgojno-obrazovne znanosti (Pedagogija).

Zbog utvrđenog neovlaštenog unošenja promjena u Registar zaposlenika i Centralni obračun plaća (COP) u razdoblju od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine, Fakultet mora ukloniti sve unesene promjene za koje nije ishođena suglasnost Ministarstva, a koje su podrazumijevale sklapanje i izmjenu ugovora o radu i rješenja o plaći zaposlenika.

Ministarstvo je nalaz Upravnog nadzora te mišljenje dostavilo Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, DORH-u i Državnom inspektoratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:04