SKUPI LIJEKOVI

UPRAVNO VIJEĆE HZZO-A PONIŠTILO ODLUKU O LICENCIRANJU LIJEKOVA Dijabetičari mogu odahnuti, inzulin neće poskupjeti

 Profimedia, Sciencephoto RF

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u četvrtak je na sjednici poništilo odluku o licenciranju lijekova, koja je, kad je bila donesena, izazvala bojazan među oboljelima od dijabetesa da bi među lijekovima koje će korisnici skuplje plaćati mogao biti inzulin.

"Odlukom Upravnog vijeća poništena je odluka o provođenju javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova i o utvrđivanju referentnih skupina i podskupina lijekova", kratko je priopćeno nakon 33. redovite sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) prije su bili upozorili da je strah od poskupljenja cijene nadoplate za inzulin opravdan jer su dosadašnja iskustva pokazala da se to dogodilo nakon svakog nadmetanja HZZO-a te su poručili da bi poskupljenje moglo dodatno pogoršati zdravlje oboljelih te njihove financijske mogućnosti.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić tada je izjavio da se ništa novo ne događa u vezi s cijenom inzulina te da će se tek vidjeti što će biti, a HZZO je tada priopćio kako je riječ o redovitom postupku koji provode od 2013.

Produljeni ugovori za primarnu, specijalističku i bolničku zdravstvenu zaštitu do 31. ožujka 2019.

Upravno vijeće HZZO-a na sjednici je produžilo ugovorno razdoblje za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji provode ugovorene djelatnosti izvan koncesije (domovi zdravlja, zavodi, ljekarne, sanitet, hitna medicina) te privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji provode ugovorene djelatnosti u sustavu koncesije (doktori primarne zdravstvene zaštite, laboratorij, zdravstvena njega u kući) do 31. ožujka 2019.

Produženo je i ugovorno razdoblje za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji s HZZO-om imaju sklopljene ugovore o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja do 31. ožujka 2019., priopćeno je iz HZZO-a.

HZZO financira 56 liječničkih specijalizacija i pripravnički staž za 30 kandidata

U 2019. HZZO će financirati 56 započetih liječničkih specijalizacija zaključno s akademskom godinom 2015./2016., a sve u skladu s odredbama projekta usklađivanja djelatnosti obiteljske medicine s europskim standardima te izmjenama i dopunama projekta, u skladu s potrebama utvrđenim mrežom javne zdravstvene službe te u skladu sa zdravstvenim standardima.

Financiranjem specijalizacija osigurava se popunjavanje mreže javne zdravstvene službe, što omogućuje kontinuitet zdravstvene zaštite određene djelatnosti.

Novac za financiranje specijalizacija od 8.421.885,93 kuna osiguran je financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2019., stoji u priopćenju.

HZZO je donio i odluku o izboru pripravnika – doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će se financirati pripravnički staž na osnovi javnog natječaja iz 2018. te odluku o izboru pripravnika – doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine za koje će HZZO financirati pripravnički staž na osnovi 4. dijela otvorenog javnog natječaja iz 2018.

Prema navedenim odlukama, HZZO će financirati pripravnički staž za 30 kandidata, i to 21 doktora medicine, četiri magistra farmacije i pet magistara medicinske biokemije i laboratorijske medicine, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:46