BOLNICA SREBRNJAK

Upravno vijeće o izboru Richtera: ‘Njegove vrijednosne stavove ne podržavamo, ali bio je najbolji kandidat‘

Ja sam kuma docentovoj trećoj kćeri prije 20 godina, ali mi godinama nemamo bliskih kontakata, rekla je šefica Upravnog vijeća
Darko Richter, Marko Turudić i Sanja Kolaček
 Cropix

Nakon što su članovi Upravnog vijeće Dječje bolnice Srebrnjak izabrali prim. dr. sc. Darka Richtera, dr.med., znan. sur., spec. pedijatrije i užeg specijalista pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije za novog ravnatelja te ustanove, stigla je bura reakcija na tu odluku.

Richtera javnost pamti po kontroverznim izjavama koje svjedoče o njegovoj bliskosti Crkvi te odgovorima pacijentima na internetskim forumima. Tako je u intervjuu za Glas Koncila 2010. godine rekao da se on i supruga nisu odlučili za umjetnu oplodnju jer ona na neki način predstavlja "silovanje u epruveti".

Članovi Upravnog vijeća danas su na konferenciji za novinare branili odluku o imenovanju. Rekli su da je on bio najbolji kandidat za kojega su procijenili da bi se najbolje mogao suočiti s izazovima dječje bolnice Srebrnjak.

Marko Turudić s Katedre za upravno pravo rekao je da Richter ima dugogodišnje upravljačko iskustvo.

- Imali smo šest zakonitih kandidata, na temelju njihovih životopisa i intervjua kao i programa rada morali smo procijeniti tko je najbolji čovjek za posao. Primarijus Richter ima dugogodišnje upravljačko iskustvo. Ne samo da je pedijatar nego i specijalist pedijatrijske alergologije. On ima 1600 znanstvenih radova.što je daleko više od ostalih kandidata, rekao je Turudić.

Također se osvrnuo na njegove kontroverzne vrijednosne stavove.

- Došlo je do saznanja da Richter ima određene vrijednosne stavove. Ja se s njima ne slažem, ali važno je naglasiti da se diskriminacija na temelju vrijednosnih stavova kosi se s mojim uvjerenjima i nije zakonita. Jedina misao vodilja je bila izabrati kandidata za kojeg duboko vjerujem da je najbolji, rekao je.

Novinarima se obratila i prof.dr.sc. Sanja Kolaček, predsjednica Upravnog vijeća, koja se izuzela iz postupka izbora, pa tako i glasanja zbog moguće percepcije javnosti da je u sukobu interesa

Istaknula je da se ne slažem s vrijednosnim stavovima primarijusa Richtera i da odlučno odstupa od njih, ali da to ne bi smio biti faktor koji bi se nametnuo ispred faktora stručnosti.

- Ja sam kuma docentovoj trećoj kćeri prije 20 godina, ali mi godinama nemamo bliskih kontakata. Ne zato što se nešto promijenilo nego zato što je to tako. Proučili smo zakone, ovo je bitan postupak i bitna je percepcija u javnosti. To je potencijalni sukob interesa. Ne znam kako bi to moglo utjecati na obavljanje posla. I ja i Richter bi trebali biti usmjereni boljitku Srebrnjaka, rekla je.

Turudić je također komentirao da činjenica da je Richter u mirovini ne smije biti faktor u odlučivanju koji je najbolji kandidat.

Kolaček je također rekla da se tijekom postupka odabira nije čula s gradonačelnikom. Tijekom postupka se nismo čuli s gradonačelnikom.

Istaknula je da nije znala da će se Darko Richter javiti na natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52