ITU MEHANIZAM

Urbano područje Pula ugovorilo je čak 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava

‘Osnovni cilj ITU mehanizma ojačati ulogu velikih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja svog okruženja‘, kaže Boris Miletić
Coworking Pula
 Bruno Juričić

Urbano područje Pula ugovorilo je čak 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam, a potpisivanjem ugovora za projekt „Mehanika-polivalentni centar“ okončana je dodjela svih sredstava.

„Potencijal ITU mehanizma sastoji se od integriranog teritorijalnog pristupa i provedbe konkretnih projekata od zajedničkog interesa bilo da se radi o projektima iz prometa, brownfield investicijama, projektima unaprjeđenja kulturne baštine ili onima usmjerenim ka poticanju poduzetništva i povećanju zaposlenih kao i projektima iz društvene sfere. Upravo je osnovni cilj ITU mehanizma ojačati ulogu velikih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja svog okruženja“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić nadodavši kako se na ovako decentraliziran način stvaraju preduvjeti za proaktivnije, brže i efikasnije privlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, a sve kako bi pozitivni razvojni učinci bili što snažniji i sveobuhvatniji za cijelu zajednicu.

Projektom Mehanika-polivalentni centar će se do kraja 2023. revitalizirati i prenamijeniti 2200 metara četvornih zapuštenog prostora industrijske radionice bravarije tvrtke "Mehanika" i staviti u funkciju novi kulturno-društveni polivalentni centar. Postojeća infrastruktura će se rekonstruirati, opremiti i prenamijeniti u polivalentni centar koji će imati malu i veliku dvoranu, coworking prostor, učionicu, urede, režiju, info punkt i ostali dodatni sadržaji. Uvest će se nova tehnologija i oprema u polivalentne učionice i sve prateće prostore namijenjene aktivnostima i pripremi programa za buduće korisnike. Rekonstruirani i dograđeni objekt imat će neto površinu od 3396,15 metara četvornih zatvorenog prostora te 130,30 metara četvornih otvorenog prostora. Osim osiguranih 34,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, navedeni projekt se planira prijaviti na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

image
Vizualizacija obnovljenog prostora "Mehanike"

Osim ovog projekta započela je implementacija onih za koje su potpisani ugovori u listopadu. Riječ je o Multimedijalnm centru Torcio' Grada Vodnjana za koji je osigurano 5,19 milijuna kuna te prenamjeni zgrade bivšeg vojnog objekta - Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta Sveučilište Jurja Dobrile u Puli za koji je osigurano 13,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kojima će se pokrenuti revitalizacija zapuštenih lokacija.

Za poduzetnike su raspisana dva poziva. Izgradit će se komunalna infrastruktura u poduzetničkim zonama Vodnjan-sjever, za koju je osigurano više od 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se projekt "Industrijska zona - Galižana - Prometnice s komunalnom infrastrukturom", sufinancirati s bespovratnim sredstvima u iznosu od oko 5,8 milijuna. Prijavitelj ovih projekta je Grad Vodnjan, a u sklopu istog poziva potpisan je još i ugovor za "Uspostavu poduzetničke zone Barban – Krvavci III'' Općine Barban, za koji će Općina dobiti gotovo 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osim toga, 18,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava uložit će se u realizaciju strateškog projekta "Coworking Pula" Istarske razvojne agencije d.o.o. i Grada Pule.

image
Malo rimsko kazalište

Izgradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima, trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada, pretvorit će se u poduzetnički centar čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva te stvoriti još povoljnija poduzetnička klima za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija. Budući poduzetnički centar predstavljat će tako ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na području Pula i šire, poručuju iz Grada Pule.

U provedbi su i projekti vezani za kulturnu baštinu ukupne vrijednosti 22.476.618,86 kuna. Za projekt "Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod" Grada Pule i Turističke zajednice Pule osigurano je sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a odnosi se na izgradnju i uređenje infrastrukture Kaštela, prezentaciju pulskog fortifikacijskog sustava i promidžbu kulturno turističkog brenda.

image
Osigurano je sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a odnosi se na izgradnju i uređenje infrastrukture Kaštela

Nadalje, tu je i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta pod upravljanjem Arheološkog muzeja Istre za koji je predviđeno bespovratnih 8,5 milijuna kuna. Općina Svetvinčenat nositelj je projekta "Revitalizacija područja zaštićene jezgre općine Svetvinčenat" uz Turističku zajednicu Svetvinčenata. Za projekt je osigurano 2,75 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ulaganje u javnu kulturno-turističku infrastrukturu u samoj jezgri povijesne cjeline Svetvinčenta. Nadalje, Grad Vodnjan će zajedno s Turističkom zajednicom Vodnjana projektom "Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio" opremiti postojeće kulturno dobro, a kompleks stare uljare će postati Multimedijalni centar. Iznos bespovratnih sredstava dodijeljenih iznosi gotovo 2 milijuna kuna, a obuhvaća opremanje interijera MMC-a te nabavu multimedijalne opreme. MMC Torcio će postati središnji objekt oko kojeg će se razvijati priča o gradu maslinovog ulja.

Grad Pula je jedan od rijetkih gradova u kojem je okončana provedba projekta u okviru ITU mehanizma, a radi se o abavci SPP autobusa i izgradnje SPP punionice plina za koji su osigurana bespovratna sredstva od 33,7 milijuna kuna. Naknadno je za navedeni projekt prijavom na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini osigurano dodatnih 8,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52