PRVI TAKAV SLUČAJ

Ured europskog javnog tužitelja zatražio skidanje imuniteta zastupniku Grgiću, uhićenom u aferi Janaf

U ‘aferi Janaf‘ sumnjiči ga se za primanje mita i pronevjeru europskih sredstava te zlouporabu položaja i ovlasti
Uhićeni Vinko Grgić u pratnji policije odlazi iz USKOK-a.
 
 Damjan Tadić/Cropix

Ured europskog javnog tužitelja zatražio je od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću zbog primanja mita i pronevjere europskih sredstava te zlouporabe položaja i ovlasti, što je prvi slučaj da se iz EU-a traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

U Uredu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića potvrđeno je da je stigao takav zahtjev iz Ureda europskog javnog tužitelja. „Predsjednik je zaprimio zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja za skidanje imuniteta zastupniku Vinku Grgiću i, sukladno Poslovniku, uputio ga je nadležnom radnom tijelu, a to je Mandatno-imunitetno povjerenstvo“, poručili su iz Jandrokovićeva ureda.

Predsjednika MIP-a Roberta Jankovicsa nismo uspjeli kontaktirati oko informacije kada će to tijelo raspravljati o skidanju imuniteta Grgiću, što je prvi slučaj da se iz Europske unije traži skidanje imuniteta zastupniku u Hrvatskom saboru.

Grgić je bivši SDP-ovac, a sada nezavisni saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške. U "aferi Janaf" sumnjiči ga se za primanje mita kako bi osigurao posao prvoosumnjičenom Kreši Peteku, zbog čega je u istražnom pritvoru proveo tri mjeseca. Riječ je o projektu izgradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški teškog 5,4 milijuna kuna, od čega je 4,2 milijuna europskih sredstava.

Grgić je Hini izjavio kako nema informacija o zahtjevu za skidanjem imuniteta. „Ne znam ništa o tome. Mogu samo reći da te optužbe ne stoje. Zato smo Dražen Barišić i ja izdvojeni iz 'afere Janaf', to su sada odvojeni procesi i moramo vidjeti o čemu se radi“, rekao je.

„Navedena optužba bila je i u startu, nije to ništa novo. Imali smo dva projekta koja su istraživali, reciklažno dvorište i fotonaponska elektrana Biosol, i nije riječ o otvaranju nekog novog predmeta, a za ovo mi je već skinut imunitet. Ako se zbog odvajanja procesa traži ponovno skidanje imuniteta, onda će mi vjerojatno biti skinut imunitet po istom članku“, kaže Grgić.

Ured europskog javnog tužitelja svoj zahtjev temelji na Zakonu o provedbi Uredbe Vijeća (EU) iz listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koji je Hrvatski sabor donio na sjednici u prosincu 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:51