NOVAC IZ EU

Ured europskoga javnoga tužitelja podigao prvu optužnicu: ‘Prevario je Agenciju za plaćanje u poljoprivredi‘

Predao je krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava uvjete

Tamara Laptoš, europska tužiteljica u EPPO-u

 Darko Tomas/Cropix

Ured europskoga javnoga tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj, koji je osnovan u lipnju prošle godine, podignuo je svoju prvu optužnicu. Optužen je okrivljenik kojega se tereti da je 2020. pokušao prevariti Agenciju za plaćanje u poljoprivredi zatraživši oko milijun eura subvencije, od čega je 85 posto trebao dobiti iz EU fondova. Riječ je o predmetu koji je EPPO preuzeo od hrvatskoga državnoga odvjetništva. O podizanju optužnice izvijestio je EPPO na svojim službenim stranicama.

Nakon što je donio odluku o preuzimanju nacionalnog kaznenog predmeta, a nakon istrage provedene sukladno Uredbi o EPPO-u, Ured europskog javnog tužitelja je u Republici Hrvatskoj podigao optužnicu protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (dalje u tekstu: Agencija), krajem 2020. godine, podnio Zahtjev za davanjem bespovratne subvencije u iznosu od 7.439.500,00 kuna, od čega se 85 posto (6.323.575,00 kn ili cca 843.000,00 EUR) odnosi na sredstva iz proračuna EU (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) te 15 posto (1.115.925,00 kn) na Državni proračun Republike Hrvatske.

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje bespovratne subvencije, okrivljenik je Agenciji u prilogu prijave Zahtjeva za dodjelom bespovratnih sredstava predao i krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Međutim, do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:26