SLUČAJ NEZAKONITE DEPORTACIJE?

Ured pravobraniteljice: Podaci o slučaju 9-godišnjeg migranta dostavljeni MUP-u u lipnju 2017.

Ilustracija
 Dado Ruvic / REUTERS

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio novinarima da u policijskim evidencijama nije pronađen slučaj da je dijete bez pratnje roditelja deportirano iz Hrvatske, Ured pravobraniteljice odgovorio je Hini da su sve informacije koje su o tom slučaju dostavili Državnom odvjetništvu dostavljene i MUP-u, prvi put još u lipnju 2017.

"Štoviše, lani, u srpnju smo zaprimili njihov odgovor kojim nas obavještavaju kako su naše upozorenje uključili u materijale za edukaciju policijskih službenika granične policije. Također su upozorili policijske uprave o potrebi poštivanja Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja", stoji u odgovoru Ureda pravobraniteljice Hini.

Božinović je izjavio u četvrtak novinarima, vezano uz navodni slučaj protjerivanja devetogodišnjeg migranta bez pratnje iz Hrvatske, da u policijskim evidencijama nije pronađen takav slučaj da je dijete bez pratnje roditelja deportirano iz Hrvatske, upitan ima li novih informacija u tom slučaju, a nakon što je na postupanje policije prema migrantima upozorila i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Božinović je rekao također da je pitanje kako je moglo doći do toga da se u javni prostor kaže da je hrvatska policija nezakonito deportirala devetogodišnje dijete, a da se ne zna ni koje dijete, ni kada.

Ravnateljstvo policije zbog toga je zatražilo od Ureda pravobraniteljice da mu dostavi podatke o slučaju. U Uredu pravobraniteljice kažu, međutim, da još nisu dobili dopis ravnatelja policije.

Dopis koji je Ured pravobraniteljice poslalo Državnom odvjetništvu prije par tjedana, u isto vrijeme je poslan MUP-u, te saborskim odborima za nacionalnu sigurnost te ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U tom dopisu Ured pravobraniteljice je naveo na koji način policija postupala prema djeci bez pratnje i upozorio da se ne poštuje Protokol o postupanju prema djeci odvojenih od roditelja.

Ured je pritom naveo slučaj devetogodišnjeg migranta samo kao primjer postupanja policije prema djeci bez pratnje, koje je suprotno napucima iz Protokola.

Iz dopisa se može zaključiti da je dijete deportirano, iako se to izričito ne navodi, već se kaže da je policija izdala rješenje o povratku u kojem se djetetu daje sedam dana da napusti RH.

Iako dijete nije bilo jedino dijete u grupi u kojoj su bile i punoljetne osobe pri čemu je jedna osoba navela da je otac djeteta, to policija nije utvrdila jer nitko od migranata nije imao dokumente, a u takvim slučajevima moguće je da je riječ o krijumčaru koji tvrdi da je otac kako bi iskoristio poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:49