NAPAD NA PREDSJEDNIKA SABORA

URED PREDSJEDNICE ŽESTOKO UZVRATIO GORDANU JANDROKOVIĆU 'Laže kako bi se dodvorio Plenkoviću, sve se lako može provjeriti!'

 
 CROPIX

Odmah nakon što je Gordan Jandroković kritizirao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović reakcija je došla iz Ureda predsjednice.

'Gordan Jandroković laže u pokušaju dodvoravanja premijeru kada kaže da je prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade otišao, a da prethodno to predsjednica nije najavila premijeru. Odmah nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednica je premijeru najavila da će prijedlog u toku dana poslati, jer da ni predsjednica ni država više ne mogu čekati rješenje tog pitanja'.

'Isto tako Gordan Jandroković laže da je pisani prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade i potrebi zajedničkog djelovanja predsjednice i Vlade otišao za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. To se lako može provjeriti u urudžbenom zapisniku Vlade, jer je prijedlog u Vladi došao u poslijepodnevnim satima', rečeno je Jutarnjem na Pantovčaku.

'Predsjednica je u nekoliko navrata razgovarala s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora o temi demografije i blokiranih, a od njih dvojice je dobila odgovor: 'Ta tema je sada ‘in’, ali će brzo izaći iz mode'.

Jandroković: Teško mi je shvatiti potez predsjednice

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je izjavio kako mu je teško shvatiti potez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, iz čijeg je ureda, kako je rekao, poziv za sazivanje zajedničke sjednice Vlade o demografiji poslan poštom, bez priloženih materijala i to za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je rekao da neće biti zajedničke sjednice vlade s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nakon čega je ona na Facebooku poručila da taštine treba ostavili sa strane.

Jandroković je to u srijedu na Mirogoju komentirao riječima kako mu je "ovaj put teško shvatiti potez predsjednice".

'Do sada svaki put kad je bila ovakva situacija djelovao sam smirujuće. Smatram da između predsjednice Republike i premijera ne treba biti ovakvih tenzija. Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme otišao je poštom predsjednički zahtjev za sjednicom - poštom, bez da je to bilo priopćeno. Ne znam koliko je to ozbiljno, radi se o ozbiljnoj temi, demografija je jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se Hrvatska susreće. Mi moramo naći odgovore na to i da zaustavimo iseljavanje i da povećamo natalitet", rekao je predsjednik Sabora u izjavi novinarima na Mirogoju.

"Takvoj temi, ako je ozbiljna, treba pristupiti ozbiljno. Slanje dopisa bez priloženih materijala, bez objašnjenja što sadrže mjere koje predsjednica nudi - taj pristup nije ozbiljan', ocijenio je.

Upitan mogu li ove tenzije između predsjednice i premijera ugroziti podršku HDZ-a Grabar Kitarović za drugi mandat rekao je da se o tome ne razgovara.

"Premijer je nedavno bio jasan u velikom intervjuu kada je rekao - ako ona ide po drugi mandat, da će imati potporu i HDZ-a i njega osobno. Ali isto tako onda očekujemo korektno ponašanje s obiju strana. Moramo biti ozbiljni i paziti da svojim potezima ne ugrozimo poziciju drugog", dodao je.

Odlučno je odbacio i mogućnost velike koalicije HDZ-a i SDP-a, rekavši da su takve najave u medijima obični spinovi. "Nema razloga za veliku koaliciju. HDZ je najjača stranka parlamentarne većine koja ima 77 zastupnika i tako će ostati do kraja mandata", zaključio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 07:55