DOPIS S PANTOVČAKA

Ured predsjednika: ‘Ministar Banožić odazvao se na samo dva od šest brifinga na koje je pozvan‘

Ministar obrane bio je na brifingu samo 28. srpnja i 8. rujna, a nije došao 27. kolovoza, 24. rujna, 9. listopada i 23. listopada
Mario Banožić, Zoran Milanović, Robert Hranj.
 Bruno Konjevic/Cropix

Ured predsjednika Zorana Milanovića oglasio se priopćenjem u subotu poslijepodne o još jednoj temi koju je u javnost pustio predsjednik. Podsjetimo, Milanović je prozvao ministra obrane Marija Banožića da izbjegava njegove pozive za sastanak.

- Umjesto kvalifikacija kakve javnosti nudi ministar obrane Mario Banožić - da Predsjednik Republike iznosi „potpune neistine“ – Ured predsjednika Republike Hrvatske nudi lako provjerljive činjenice o (ne)dolasku ministra Banožića na brifinge kod Predsjednika Republike na koje je pozivan skupa s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom koji je uvijek i došao.

- Činjenice kažu: ministar obrane bio je na brifingu samo 28. srpnja i 8. rujna, a nije došao 27. kolovoza, 24. rujna, 9. listopada i 23. listopada. Od šest poziva, na dva se odazvao, a za četiri je pronalazio raznorazne isprike i znao bi ih javiti Uredu predsjednika Republike, kao zadnji put, 45 minuta prije termina dogovorenog brifinga. I da, termini brifinga nisu bili uklesani u kamen, vodilo se računa da ministar ima i drugih obveza, pa se uvijek ostavljala mogućnost dogovora o terminu.

- Jer, radi se o državnim poslovima za koje je ministar obrane relevantan sugovornik. Ministar Banožić većinom je ipak nalazio za sebe važnijeg posla od razgovora s Predsjednikom Republike i načelnikom GS OSRH. Valjda su i njegovi prethodnici imali obveza na istom poslu, ali i ministar Damir Krstičević i državni tajnik Tomislav Ivić, koji je jedno vrijeme obnašao dužnost ministra obrane, uspijevali su nekako naći vremena i dolazili su redovito na brifinge u Ured Predsjednika. Jer, ponovimo, radi se o državnim poslovima, poručeno je iz Ureda predsjednika.

Milanović je jučer optužio Banožića da se "izmotava i ne dolazi" na sastanke koje predsjednik kao vrhovni zapovjednik održava posljednjih 5-6 tjedana s predstavnicima vojnog vrha.

- Banožić se izmotava i ne dolazi na moje pozive, a ja ga zovem radi države, a ne radi njegova društva. Dok sam ja bio premijer, moj ministar obrane (Ante) Kotromanović je bio svaki dan kod Kolinde Grabar Kitarović, istaknuo je.

Nakon što je Milanović prvi put spomenuo Banožićeve nedolaske na sastanke premijer Andrej Plenković rekao je da će tu informaciju provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:44