StoryEditor
OVLAŠTENI PHILIPSOV UVOZNIK

Uređaje Medikolu prodaje Drago Maček, prvooptuženi iz afere Brodosplit

Philipsove uređaje za PET/CT kupuje tvrtka Drage Mačeka, javnosti poznatog iz istrage oko afere Brodosplit

ZAGREB - Privatna klinika Medikol PET/CT uređaje vrijedne 3,5 milijuna eura kupuje od tvrtke Drage Mačeka ,prvooptuženog u aferi Brodosplit.

Philipsov klijent

Tvrtka Iceberg International Trading d.o.o iz Zagreba, u vlasništvu Drage Mačeka ovlašteni je hrvatski zastupnik za uvoz i prodaju određenih vrsta medicinske opreme Philipsa. Klinika Medikol kupuje isključivo Philipsovu opremu i otplaćuje je na leasing, pri čemu je Philipsu jedno od glavnih jamstava da će oprema biti i otplaćena višemilijunski ugovori koje Medikol od sklapa s HZZO-om.

Na internetskim stranicama navedeni su svi uredi tvrtke Philips Healthcare u Europi. Na njoj je vidljivo da Philips za uvoz i prodaju medicinske opreme u Hrvatskoj ima tri ovlaštena zastupnika. Međutim, uočljivo je da je Iceberg International Trading jedina od njih tri ovlaštena za uvoz i prodaju Philipsove radiološke i nuklearno-medicinske opreme, a upravo u tu vrstu spada PET/CT uređaj.

Zbog čega je ugledni svjetski proizvođač prodaju najskupljih medicinskih uređaja u Hrvatskoj prepustio tvrtki čiji je zaštitni znak provoptuženi u jednoj od prvih afera otkrivenih u mandatu Sanaderove vlade, teško je objasniti drugim razlozima osim snažnim političkim vezama koje Maček ima u vrhu HDZ-a ima. U trenutku kad je, nakon dugog oklijevanja protiv Drage Mačeka i j oš sedmorice osumnjičenih za aferu Brodosplit 2007. sud u Splitu napokon pokrenuo istragu, on se formalno povukao s pozicije predsjednika uprave Iceberga, a na to je mjesto došla njegova supruga, Lela Maček.

Afera Brodosplit

Istraga u aferi Brodosplit nije nimalo naškodila poslovima tvrtke. Naprotiv, upravo u toj godini kreće unosan posao s Medikolom.

Niti optužnica koju je 2010. podignuta za Brodosplit protiv Mačeka nije omela poslovanje s Medikolom. Dapače, 9. veljače ove godine Medikol je sklopio novi ugovor o kupnji Philipsove opreme u vrijednosti od 70 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:48